Agrocoach+Hogenkamp%3A+%27Je+moet+je+verhaal+kwijt+kunnen%27
Interview
© Eigen foto

Agrocoach Hogenkamp: 'Je moet je verhaal kwijt kunnen'

Voor veel boeren betekent de coronacrisis het zoveelste probleem dat ze op hun bordje krijgen. Eigenaar Paulien Hogenkamp van Hogenkamp Agrarische Coaching ziet dagelijks de gevolgen.

Krijgt u nu meer telefoontjes?

'Eind vorig jaar rond de boerenprotesten kregen we een hausse aan telefoontjes bij de Agrarische Vertrouwenslijn. In januari en februari was het vrij rustig, maar nu wordt het weer drukker. Het aantal nieuwe hulpvragen valt nog wel mee.

Wie bij ons komt, zit er al doorheen. Burgers maken dit voor het eerst mee, voor veel boeren is het de zoveelste crisis

Paulien Hogenkamp, eigenaar van Hogenkamp Agrarische Coaching

'Het gaat om de opstapeling van onzekere factoren die onrust geeft. Vaak komen ze pas na één tot anderhalf jaar bij ons. Dan hebben ze al veel problemen achter de rug. Was maar eerder gekomen, zeg ik vaak.'

Met welke problemen kloppen boeren nu bij u aan?

'Er is veel onzekerheid. Varkenshouders zien de prijzen teruglopen, melkveehouders vrezen dat straks de melk niet meer wordt opgehaald. En voor telers is het een drama als ze de oogst moeten vernietigen.'

Wordt dit door de coronamaatregelen sterker gevoeld?

'Er komen nu veel minder erfbetreders op de bedrijven en dat zijn vaak belangrijke gesprekspartners. Wie nog wel komt, houdt meer afstand. Het is daarom belangrijk om contact te houden met een telefoontje of videobellen. Houdt dit aan, dan gaat ook de eenzaamheid een rol spelen. Mensen rondom de boer kunnen al veel doen. Biedt een luisterend oor. Je verhaal kwijt kunnen kan al een hele opluchting zijn.'

Ligt uw bedrijf ook stil?

'Nee. Onze cliënten willen unaniem dat hun afspraken doorgaan. Ze komen naar ons kantoor, waar we de voorschriften over afstand houden en hygiëne uiteraard toepassen. En we hebben veel telefonisch contact.'

Zijn die gesprekken nu extra hard nodig?

'Wie bij ons komt, zit er al doorheen. Het is vaak een opstapeling van zaken. De meestvoorkomende klacht is de de regie kwijt zijn. Na de fosfaatrechten, slechte melkprijzen, stoppersregeling, fipronil en stikstofdiscussie, krijgen ze nu de coronacrisis te verwerken. Burgers maken zoiets nu voor het eerst mee, maar voor veel boeren is het de zoveelste crisis.'

Wat zijn de waarschuwingssignalen waar je op moet letten?

'Let op de balans tussen werk, intellect en fysieke en sociale aspecten. Dus niet doorslaan in het werk, want dat gaat ten koste van dat andere. Met intellect bedoel ik dat je niet alleen maar het coronanieuws moet volgen. Pak ook eens een boek of iets anders dan vakbladen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer