Europese+sierteelthandel+vraagt+EU+om+noodsteun
Nieuws
© Joost van Winsen

Europese sierteelthandel vraagt EU om noodsteun

De vereniging voor de Europese sierteelthandel Union Fleurs vraagt dat Europa de sierteelt op korte en lange termijn helpt. Ze wijst naar het grote economische belang van de sector.

De sierteeltsector – snijbloemen, sierplanten, bomen en bollen – is volgens Union Fleurs de landbouwsector die het meest is getroffen door de coronacrisis. Sinds half maart is er een dramatische en directe ineenstorting van de vraag en het verbruik in de meeste EU-lidstaten. Er is spraken van een grootschalige sluiting van winkels, uitval van verkoopkanalen en verstoring van de distributie.

'Het domino-effect dat de afgelopen twee weken op de totale toeleveringsketen is ontstaan, brengt de hele sector op de rand van een totale ineenstorting in de EU en daarbuiten, met enorme gevolgen in termen van faillissement van bedrijven en aanverwante werkgelegenheid in heel Europa', stelt Union Fleurs.

Vernietiging productie

De coronacrisis had niet in de slechtste periode van het jaar kunnen komen, omdat de lente de periode is waarin het grootste deel van de omzet in de sierteeltsector wordt gerealiseerd. 'Deze zeer bederfelijke en seizoensgebonden producten zijn afhankelijk van een natuurlijke plantcyclus die niet kan worden onderbroken tijdens de aanhoudende crisis. Dit leidt nu tot de onvermijdelijke vernietiging van productie en voorraden op grote schaal in de hele EU en daarbuiten', meldt de Europese vereniging.


Union Fleurs roept de Europese Commissie en alle EU-lidstaten op om speciale aandacht te besteden aan deze sector en te helpen bij het identificeren en activeren van ondersteuningsmechanismen om telers uit de sierteeltsector te helpen en om op middellange tot langere termijn bestaande marktstructuren (groothandel, handel en distributie) te ondersteunen.

'De levensvatbaarheid en het voortbestaan van de volledige siersector in de EU en daarbuiten, en alle gerelateerde banen en bedrijven, staat nu op het spel', waarschuwt Union Fleurs. 'Deze sector heeft nooit enige vorm van steun van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) ontvangen en heeft onder de meest concurrerende voorwaarden altijd gediend als een puur marktgestuurde sector. Haar sociaaleconomische bijdrage in de EU en op internationaal niveau is enorm.'

Productiewaarde

De EU is van oudsher een grote producent, handelaar en consument van bloemen en sierplanten. De totale productiewaarde in de hele EU bedraagt 20 miljard euro, ongeveer 44 procent van de totale wereldproductie van bloemen en potplanten met de hoogste dichtheid per hectare. De sector genereert 335.000 fte-banen in productie en 427.000 fte in groot- en detailhandel.

De consumptiewaarde in de EU bedraagt 48 miljard euro. Het verbruik van binnen de EU geproduceerde sierproducten is voor 85 procent binnen de interne markt van de EU. De belangrijkste productielanden van de EU zijn Nederland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer