Geitenhouders+krijgen+meer+ruimte+om+bokjes+af+te+mesten
Nieuws
© Twam Wiermans

Geitenhouders krijgen meer ruimte om bokjes af te mesten

Geitenlammeren tot dertig dagen oud worden op het bedrijf van geboorte niet meegeteld in de Regeling ammoniak en veehouderij en vallen onder de omgevingsvergunning van de moeder. Met de regeling, die op 6 mei ingaat, ontstaat op melkgeitenbedrijven extra ruimte in die vergunning om geitenlammeren zelf af te mesten.

Voor geitenhouders wordt het makkelijker om geitenlammeren langer op de eigen bedrijfslocatie te laten blijven. Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij is blij met dit besluit, nu nogal wat bokkenmesters zijn gestopt. Dat laatste vindt hij jammer.

'De afgelopen jaren zijn forse verbeteringsslagen gemaakt in de bokkenmesterij. De geitenhouder bracht de bokjes vaak zelf naar de mester. Hierdoor was het voor de mester duidelijk waar een bokje vandaan kwam en kon hij dit bijvoorbeeld meenemen bij het maken van groepen. Dat is beter voor het dierenwelzijn en de diergezondheid.'

Positieve geluiden

Nu steeds meer geitenhouders zelf bokken afmesten, is het volgens de vakgroepvoorzitter goed dat de overheid geitenhouders nu helpt met een vrijstelling voor de jonge bokjes voor de omgevingsvergunning. Hij hoort vanuit de sector vooral positieve geluiden over deze wijziging in de Regeling ammoniak en veehouderij die dankzij LTO-lobby tot stand kwam.

'Dit helpt niet alleen individuele ondernemers, maar de hele sector. Vooral omdat bokken in de omgevingsvergunning in een andere diercategorie zitten dan melkgeiten. Je kunt als geitenhouder niet een geit inleveren om te vervangen door een bok. Daarbij komt dat jonge bokjes weinig ammoniak produceren.'

Wachttermijn voor medicijnen

Tolboom ziet bij het bokken mesten nog een verbeterpunt in de wachttermijn voor bepaalde medicijnen. 'Die is soms 28 dagen, precies de periode die veel geitenhouders nodig hebben om hun bokje tot waarde te brengen', zegt hij.

'In theorie kunnen ze deze medicijnen niet bij bokken inzetten en dat terwijl voor dezelfde medicijnen in Frankrijk een veel kortere wachttermijn geldt. Als LTO zijn we hierover in overleg met het ministerie van LNV.'

Monitoring verbeteren

Verder willen LTO en de overheid de monitoring verbeteren. Op dit moment is er een internetconsultatie om jonge geiten en bokken eerder te identificeren. Wordt dit een wet, dan moet binnen zeven dagen na geboorte een oormerk zijn aangebracht. Nu is dat nog een half jaar.

'Dit geeft betrouwbare en transparante data in het kader van een goede verzorging en welzijn van de lammeren. Hier heeft LTO samen met de sector zelf in gestuurd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  12° / 7°
  20 %
 • Dinsdag
  12° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
Meer weer