Sterfte+geitenbokjes+gehalveerd
Nieuws
© René Eijsink

Sterfte geitenbokjes gehalveerd

De sterfte onder geitenbokjes op melkgeitenbedrijven halveerde bijna in twee jaar tijd. Dat blijkt uit het plan van aanpak 'Welzijn geitenbokjes'. Het gemiddelde sterftepercentage bedroeg vorig jaar 4 procent, tegen 7,7 procent in 2016; het jaar van de nulmeting.

Die daling blijkt uit cijfers van een meerderheid van de melkgeitenbedrijven. In totaal hadden begin mei van dit jaar 350 van de 369 melkgeitenbedrijven een machtiging afgegeven om deze cijfers te berekenen. De overige bedrijven hebben inmiddels ook gemachtigd.

Bij ondernemers die dit niet tijdig deden, verviel half mei de Kwaliteit-erkenning. Hierdoor mogen ze geen geitenmelk meer leveren. Platform Melkgeitenhouderij wil het welzijn van de bokjes verder verbeteren door het verruimen van de mogelijkheden om bokjes op het melkgeitenbedrijf af te mesten, onder meer door versoepeling van de provinciale bouwstops op dit punt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer