Oktober+is+voor+geitenhouders+Boktober
Nieuws
© René Eijsink

Oktober is voor geitenhouders Boktober

Bio Goat Meat zet tijdens de oktobermaand het bokkenvlees in de schijnwerpers. Er zijn een aantal Boktoberfeesten georganiseerd waar bezoekers allerlei soorten geitenvlees kunnen proeven en kopen.

Hennie Alting is geitenhouder in het Groningse Sellingen en voorzitter van de Bio Goat Meat, een coöperatie van 35 biologische melkgeitenhouders. Op zijn bedrijf blijven de bokjes minstens een half jaar voordat ze verdoofd worden geslacht.

En dat is een hele verbetering met de situatie van enkele jaren geleden, weet Alting. 'De bokjes hadden voorheen niet zo'n best leven. Ze werden snel afgemest en dan met wagens vol vervoerd naar bijvoorbeeld Spanje waar ze vrijwel meteen werden geslacht.'

Langer en beter leven

Als sector is er toen besloten om de bokjes een langer en beter leven te geven door ze zelf af te mesten. 'Maar dat betekende wel dat we op zoek moesten naar afzet. Wij zijn daarom dit jaar begonnen met Bio Goat Meat, een coöperatie waar vrijwel alle biologische geitenhouders bij zijn aangesloten. De opzet is om gezamenlijk te zorgen voor de afzet van alle producten, dus van zowel de melk als het bokkenvlees', vertelt Alting.

Om het bokkenvlees duidelijk in de markt te zetten, is er allereerst een eigen merk geïntroduceerd: Bokkenbunker. Daarnaast heeft Bio Goat Meat de maand oktober omgedoopt tot Boktober. Er zijn is samenwerking met de horeca een aantal Boktoberfeesten georganiseerd waar het vlees, vaak in combinatie met bokbier, centraal staat.

Toekomst

De reacties op het bokkenvlees zijn positief en dat is voor de voorzitter van Bio Goat Meat voldoende reden om positief naar de toekomst te kijken. 'Na oktober gaan we weer volop bokjes mesten. Wij gaan er vanuit dat de grote publieke belangstelling voor de Boktoberfeesten de komende maanden doorwerkt. En dat er daarom veel vraag zal zijn naar bokkenvlees.'

Omdat ze nog maar een half jaar bezig zijn met de coöperatie was er nu eigenlijk te weinig vlees, erkent Alting. 'We hebben de leden dan ook gevraagd om zo snel mogelijk weer te beginnen met het mesten van bokjes, zodat we in 2019 het hele jaar door bokkenvlees kunnen leveren. En ik hoop dat het dan een mooi bokjaar mag worden.'

Boktoberfeesten zijn er onder meer nog op 21 oktober in Amersfoort (restaurants HOOG VUUR en Het Lokaal) en tijdens het evenement 'Toekomst Zaaien' op 28 oktober in Driebergen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer