PPP+Agro+Advies%3A+%27Melkveehouders%2C+duik+de+cijfers+in%27
Nieuws
© Twan Wiermans

PPP Agro Advies: 'Melkveehouders, duik de cijfers in'

Banken treffen maatregelen om melkveehouders tegemoet te komen in de coronacrisis. Het is nu aan de boeren of ze er gebruik van willen maken. Maar hoe beslis je dat? 'Goede melkveehouders hebben een liquiditeitsprognose en sturen niet alleen op hun gevoel', zegt adviseur Pietjan de Jong van PPP Agro Advies.

'Melkveehouders maken zich zorgen, want de zuivelnotering komt onder druk te staan', zegt De Jong. De consequenties van de coronacrisis zijn voor de melkveehouderij nog niet erg voelbaar. Maar banken nemen volgens hem niet voor niets verregaande maatregelen om boeren te helpen.

De adviseur sluit niet uit dat de melkprijs zal dalen, evenals de voerprijzen. Transportproblemen en grensafsluitingen dwarsbomen de export. Ook is de olieprijs flink gedaald en traditiegetrouw dalen dan de zuivel- en graanprijzen mee. Een liquiditeitsprognose kan inzicht te geven in de gevolgen voor de portemonnee.

'Het geeft rust'

Volgens De Jong is het goed om, zeker nu, de cijfers in te duiken. 'Goede melkveehouders hebben of maken zo'n prognose en sturen niet alleen op hun gevoel. Het geeft ze een overzicht van de ontvangsten en uitgaven die in de toekomst plaatsvinden.'

Een prognose geeft rust. En je komt niet snel voor verrassingen te staan

Pietjan de Jong, adviseur bij PPP-Agro Advies

Ook effecten van schommelende prijzen kun je zo goed in beeld brengen, volgens de adviseur. 'Op die manier kom je minder snel voor verrassingen te staan en geeft het rust.'

Rente en aflossing

Klanten van ABN Amro, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, hoeven het komend half jaar (van april tot en met september) geen rente en aflossing te betalen. Dit stilzetten gaat automatisch en de bank berekent hier geen kosten voor. Aan het eind van de looptijd van de lening incasseert de bank in één keer de achterstallige rente en aflossing.

Boeren die geen gebruik willen maken van deze regeling, dienen dit voor 31 maart 2020 aan te geven. De Jong: 'Dat is dus al deze week. En bedenk dat als je het nu niet nodig hebt, dit over een maand anders kan zijn. In dat geval moet je een aparte aanvraag doen en dat gaat gepaard met de nodige kosten. Zorg dus dat je financieel inzicht hebt in je bedrijf.'

Lening

Ook de Rabobank treft maatregelen om boeren tegemoet te komen. Klanten kunnen de aflossing stil laten zetten door een verzoek in te dienen via de website van de Rabobank. Hier voert de veehouder zijn leningnummer in en geeft hij aan of hij de aflossing drie of zes maanden wil stilzetten.

'Breng dus voor je bedrijf in beeld wat het effect van een dalende melkprijs zal zijn de komende maanden', zegt De Jong. 'Het blijft lastig om de daling van de melk- en voerprijs in te schatten. Maar als je uitgaat van een daling van 5 cent, krijg je in ieder geval inzicht in het effect. Ook kun je beter beslissen of het stilzetten van aflossing nodig is en zo ja, of het je voldoende kan helpen.' Soms geeft het ook ruimte om te schuiven met rekeningen of om vervangingsinvesteringen uit te stellen.

Het maken van een liquiditeitsprognose kan de veehouder zelf doen. Sommige boekhoudpakketten bieden deze mogelijkheid, maar het kan ook met een rekentool die beschikbaar is bij de bank, een boekhoudkantoor of een adviesbureau.

Geld tekort

Het is daarbij goed om te weten of er sprake is van een incidenteel of een structureel probleem. 'Kom je alleen op dit moment geld te kort, of is dit altijd zo? Als dit vaker is, dan heb je dus nu al een liquiditeitsprobleem.' De Jong schat in dat 25 procent van de melkveehouders in Nederland nu al een liquiditeitsprobleem hebben. Zij zijn nauwelijks in staat een dalende melkprijs op te vangen.

Welke bedrijven komen zo'n periode wél goed door? Het zijn de veehouders die zicht hebben in hun toekomstige uitgaven en inkomsten. En die een buffer hebben opgebouwd. Dat kan een financiële buffer zijn. Dit appeltje voor de dorst helpt hen om in tijden van lage opbrengsten financiële problemen te voorkomen.

Maar die buffer kan volgens de adviseur ook op een andere manier worden aangelegd. 'Denk aan het machinepark dat de afgelopen jaren helemaal op peil is gebracht. Hierdoor hoef je in een mindere periode geen vervangingsinvesteringen meer te doen. Ook een voervoorraad kan als buffer dienen, maar die is afgelopen jaren bij veel melkveehouders flink minder geworden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  50 %
Meer weer