LTO Noord Friesland weerspreekt conclusie rapport ganzenschade

Te voorbarig en te simpel. Zo reageert LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh op de berichten dat Friese boeren te veel vergoeding zouden ontvangen voor schade aan grasland door overwinterende ganzen.

LTO+Noord+Friesland+weerspreekt+conclusie+rapport+ganzenschade
© Persbureau Noordoost

Volgens een bericht in dagblad Trouw zouden veel taxaties te vroeg gebeuren, ruim voordat de eerste snede van het land wordt gehaald of dat de koeien in het voorjaar weer naar buiten worden gedaan. De krant baseert zich daarbij op het evaluatierapport van de 'Fryske Guozzeoanpak' dat onlangs naar buiten is gebracht.

Sterkenburgh bestrijdt het beeld dat in het rapport wordt geschetst. 'De taxaties worden door de boer aangevraagd vlak voordat de koeien de wei in gaan of dat er wordt gemaaid. De groeispurt in het gras waarover in het rapport wordt gesproken, heeft dan al plaats gehad.'

Administratiekosten

De LTO Noord-bestuurder vindt het jammer dat Gedeputeerde Staten het rapport naar buiten hebbent gebracht zonder dat het eerst met de boerenorganisatie is gesproken. 'Nu wordt een beeld geschetst dat Friese boeren veel te veel vergoeding krijgen voor ganzenschade. Het tegendeel is waar: dat is de laatste tijd alleen maar minder geworden, onder andere omdat ze nu ook 300 euro administratiekosten moeten betalen.'

Sterkenburgh zegt dat veel Friese veehouders lang niet alle ganzenschade vergoed krijgen. 'In het beste geval is dat nu 80 tot 95 procent van de werkelijke schade.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer