Boer meldt minder faunaschade bij online portaal

Boeren melden minder faunaschade. Dit komt door de invoering van een online portal voor schademeldingen, stelt taxatiebureau Wiberg.

Boer+meldt+minder+faunaschade+bij+online+portaal
© Ruben Meijerink

Sinds november gebruikt BIJ12 een nieuw online portaal voor grondgebruikers en agrariërs: MijnFaunazaken. In deze onlineomgeving worden tegemoetkomingsaanvragen vanwege faunaschade digitaal afgehandeld. De automatische taxaties blijven ongewijzigd.

Wel is er voor grondgebruikers een eenmalige handeling nodig om hiervan gebruik te blijven maken, namelijk KvK-registratie in MijnFaunazaken en het digitaal ophalen van de percelen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


Achterblijven

'En daar wringt de schoen', zegt directeur Wim van Werven van Wiberg Taxaties. Hij ziet het aantal claims fors achterblijven bij wat gebruikelijk is. 'De werkvoorraad is slechts 15 procent daarvan.' Van Werven wijt de problematiek aan het niet of laat registreren door gebruikers. Hij hoopt de resterende schades half mei binnen de gestelde termijn af te handelen.

BIJ12 laat weten dat grondgebruikers, die percelen in gebruik hebben in ganzenrust- en foerageergebieden in de betreffende provincies, een duidelijke brief hebben gehad over de aanpassing. Grondgebruikers die geen KvK-nummer hebben, maar wel geregistreerd staan bij RVO.nl, kunnen een onlineformulier invullen en versturen naar BIJ12.

Mobiel melden

Overigens lanceerde LTO Noord in regio Oost recent een nieuwe mobiele versie van een website waar boeren snel en ter plaatse faunaschade kunnen melden. Voor schademelders betekent dit een vereenvoudiging van het proces voor het melden van schade.

LTO Noord vindt het melden van faunaschade belangrijk om inzichtelijk te krijgen in welke mate en door welke dieren dit wordt veroorzaakt. Deze mobiele schademeldingen zijn zichtbaar via deze mobiele website en de reguliere Faunaschade website.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer