Schade+door+coronavirus+al+bijna+5+miljard+euro
Nieuws
© Johan Wissink

Schade door coronavirus al bijna 5 miljard euro

De land- en tuinbouwsector verwacht het komende halfjaar al bijna 5 miljard euro schade door de coronacrisis. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van LTO Nederland op basis van verwachte omzetverliezen.

De wegvallende afzet in delen van de tuinbouw, een tekort aan handen voor de teelt en de oogst, en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en sociale onthouding raken de agrarische sector hard.

'Daar zal het niet bij blijven', vreest voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'We verwachten nu al sectorbreed een forse omzetval voor de komende maanden. De 5 miljard euro waar we nu van uitgaan, kan snel oplopen als de crisis verergert of lang aanhoudt.'

Glastuinbouw geraakt

In de glastuinbouw wordt al gerekend op 2 miljard euro schade. Ook andere plantaardige sectoren verwachten een sterke omzetdaling. Voor het komende halfjaar wordt gerekend op 1.850 miljoen euro schade.


Sierteeltproducten worden niet geoogst of met karren tegelijk vernietigd. Orders bij kwekers van bomen en planten worden geannuleerd. De bloembollenhandel krijgt harde klappen en de afzet van fritesaardappelen is ingestort. Ook voor andere producten, van granen en uien tot groente, fruit en paddenstoelen, verwachten vakspecialisten van LTO een omzetdaling.

Verliezen multifunctionele landbouw

De multifunctionele landbouw raamt de verliezen op op 35 miljoen euro per maand. Dit kan nog oplopen met 20 miljoen euro per maand als de recreatiesector binnen de multifunctionele landbouw in het voorjaar niet normaal aan de slag kan gaan.


De gevolgen voor de veehouderij zijn volgens LTO nog moeilijk in te schatten, maar op minstens 130 miljoen euro geraamd. De markten tonen prijsdalingen voor zuivel en varkensvlees. Het kabinet en de banken hebben maatregelen aangekondigd om ondernemers te helpen het hoofd boven water te houden nu de inkomsten zo sterk afnemen.

Schade kan oplopen

De schade voor de primaire sector is geschat op basis van verwachtte omzetverliezen voor de komende zes maanden, zoals die door de verschillende vakgroepen van LTO Nederland en op basis van steekproeven bij ondernemers worden voorzien. Het is een momentopname, die nog verder kan oplopen naarmate de crisis vordert. Voor de lange termijn is het nog te lastig om een brede inschatting te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer