MFL+schat+omzetverlies+op+35+miljoen+euro+per+maand
Nieuws
© Harry Tielman

MFL schat omzetverlies op 35 miljoen euro per maand

De multifunctionele landbouwsector raamt het omzetverlies door de coronacrisis op dit moment op 35 miljoen euro per maand.

Wanneer de crisis langer gaat duren, wordt vanaf mei voor recreatiebedrijven een schadepost van 20 miljoen euro per maand extra verwacht. Dat laat voorzitter Arjan Monteny van LTO Multifunctionele Landbouw weten.

Vooral de recreatie- en zorglandbouwsector worden hard getroffen. Honderden zorgboerderijen die dagbesteding aanbieden sloten afgelopen week hun deuren. Zorgboeren gaan uit van een omzetverlies van 15 tot 17 miljoen euro per maand.

Grote gezelschappen verboden

Voor de ruim 3.100 recreatiebedrijven becijfert het platform de schade op 18 tot 20 miljoen euro per maand. 'Vanaf mei kan dat verdubbelen naar 35 tot 40 miljoen euro', stelt Monteny. 'De eet- en drinkgelegenheden zijn dicht en ook de grotere dagrecreatie- en verblijfrecreatiebedrijven, omdat grotere gezelschappen verboden zijn.'

De kleine zevenhonderd boerderijeducatieboeren verwachten dat scholen de komende maanden geen boerderijlessen meer gaan afnemen. Zij becijferen hun omzetverlies op 700.000 euro. 'Wanneer scholen weer openen, zal de focus in eerste instantie liggen op de kern: het curriculum van de school, boerderijeducatie en allerhande andere zaken zullen een lagere prioriteit hebben', verwacht Monteny.


De Verenigde Agrarische Kinderopvang schat in dat de financiële schade voor de kinderopvang vooralsnog beperkt blijft. Reden hiervoor is dat de overheid de kinderopvang blijft vergoeden en ouders stimuleert de opvang door te betalen.

Boerderijverkoop ziet omzet stijgen

Boerderijverkoop is de enige sector binnen de multifunctionele landbouw die zijn omzet door de crisis ziet stijgen.

LTO Multifunctionele Landbouw komt per branche met adviezen voor ondernemers, onder andere over hoe ze een beroep kunnen doen op steunmaatregelen van de overheid. Voor nu is het volgens Monteny raadzaam dat ondernemers zich richten op de informatie van onder andere LTO Werkgeverslijn en het crisisteam van LTO.

Bovendien tipt de bestuurder ondernemers contact op te nemen met hun accountant. 'Zij hebben de draaiboeken klaarliggen. Ze weten alles over loonbetalingen en hoe om te gaan met belastingen. En ze kunnen gericht advies geven aan een individueel bedrijf, zodat de liquiditeit van dat bedrijf op peil blijft.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer