MFL%2Dondernemers+nemen+maatregelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

MFL-ondernemers nemen maatregelen

Ondernemers in de multifunctionele landbouw (MFL) nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt LTO Nederland.

In meerdere regio's en op meerdere zorgboerderijen is besloten of dringend geadviseerd om de dagbesteding per direct op te schorten tot en met 6 april. In de komende dagen overwegen vele regionale organisaties vergelijkbare scenario's.


Een uitzondering wordt gemaakt voor die cliënten waarbij het zorgtechnisch niet verantwoord is om hen thuis te laten. De bedrijven houden actief contact met de cliënten om de thuissituaties te blijven monitoren. Het beleid wordt afgestemd met gemeenten en zorgkantoren.

Kinderopvang en boerderijles

Voor de agrarische kinderopvang geldt het sluiten van het kinderdagverblijf van maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen dient wel opvang geboden te worden. Deze opvang wordt zonder extra kosten aangeboden.


Met het sluiten van de scholen worden ook alle boerderijlessen stopgezet. Deze maatregel start op maandag 16 maart en loopt tot en met maandag 6 april.

Recreatie en boerderijwinkels

Bedrijven met een eet- of drinkgelegenheid zijn op slot gegaan. Grote groepsaccommodaties zijn gesloten en bed and breakfastboekingen zijn/worden allemaal gecanceld. De start van het kampeerseizoen lijkt nu te worden uitgesteld.

Boerderijwinkels zijn wel geopend. Zij worden gevraagd extra hygiënemaatregelen in acht te nemen. De belangrijkste contactpunten dienen vaker gereinigd te worden. Te denken valt aan het pinapparaat, deurklinken en andere zaken. Klanten en personeel houden waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar.

Vergaderzalen

Agrarische ondernemers met vergaderzalen wordt aangeraden om geplande bijeenkomsten tot en met 6 april af te zeggen of uit te stellen. Veel boekingen zijn de afgelopen dagen al door cliënten geannuleerd. Bij het continueren van activiteiten worden de belangrijkste algemene hygiënemaatregelen in acht genomen. Om de verspreiding van het virus te vertragen, wordt iedereen gevraagd om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Lees ook: LTO Nederland vraagt om noodmaatregelen

MFL-bedrijven kunnen voor vragen, opmerkingen of problemen in verband met het coronavirus, hun bedrijf, werkgeverschap en arbeid contact opnemen met de regionale LTO-organisaties: LTO Noord, ZLTO, of LLTB en de Werkgeverslijn. Problemen rond omzetverlies en liquiditeit worden meegenomen in de landbouwbrede aanpak richting relevante ministeries en de door LTO Nederland voorgestelde noodmaatregelen voor de land- en tuinbouwsector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer