Taskforce Arbeid aan de slag met knelpunten agrarisch personeel

LTO Nederland en gelieerde organisaties zetten zich in om problemen rondom personeelsbehoefte weg te nemen. Zij hebben daarover intensief contact met het kabinet. Dat heeft LTO Nederland maandagmiddag bekendgemaakt.

Taskforce+Arbeid+aan+de+slag+met+knelpunten+agrarisch+personeel
© Twan Wiermans

De actie is nodig omdat de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten tijdens de coronacrisis een zorg is voor sommige ondernemers, zeker gezien de drukke periode die in het voorjaar aanbreekt. In de tuinbouw zijn ondernemers in grote mate afhankelijk van seizoensarbeid, veelal door werknemers uit andere Europese landen.

Het aantrekken en vasthouden van personeel kan moeilijk worden op het moment dat de epidemie zich uitbreidt en de onrust toeneemt, zeker nu landen beperkingen opleggen aan het vrije verkeer van personen. LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) ontvangen steeds meer signalen van werkgevers die wel werk hebben, maar geen of onvoldoende personeel.

Arbeid open teelten

Vooral uit de open teelten en delen van de glastuinbouw komen deze signalen voor de teelt- en oogstwerkzaamheden die op punt van beginnen staan.

De Taskforce Arbeid van LTO is onder andere de volgende acties gestart:
1. Werkgevers kunnen met al hun vragen over corona terecht bij de Werkgeverslijn. Daar is ook een FAQ beschikbaar;
2. LTO onderzoekt de personeelsbehoefte bij agrarische werkgevers. Werkgevers kunnen dit via een formulier op de website van Werkgeverslijn aangeven;
3. LTO staat in nauw contact met het kabinet over maatregelen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het verruimen van de regels voor werktijdverkorting en met de Inspectie SZW over doorlenen en aansprakelijkheid van en voor uitzendkrachten;
4. Er is overleg met het UWV om te kijken of vraag en aanbod eenvoudig bij elkaar kunnen worden gebracht.

De Taskforce Arbeid bestaat uit specialisten van het Sociaaleconomisch Beleidsteam van LTO Nederland, gelieerde vaktechnische organisaties zoals Glastuinbouw Nederland, NFO, KAVB, POV, de Werkgeverslijn, regionale LTO-organisaties en LTO Arbeidskracht. LTO Nederland stelt verder vier noodmaatregelen voor, zodat boeren en tuinders in Nederland de coronacrisis overleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer