Virussen+in+veehouderij+zijn+andere+types+dan+coronavirus
Nieuws
© ANP

Virussen in veehouderij zijn andere types dan coronavirus

De coronavirussen die voorkomen bij honden, katten, varkens, kippen, koeien en paarden zijn andere types dan het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat nu toeslaat in de wereld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Bij verschillende diersoorten komen coronavirussen voor, bijvoorbeeld canine coronavirus (CCV) bij honden en feline coronavirus (FCV) bij katten. In de varkenshouderij gaat het om porcine epidemic diarrhea virus (PEDV), transmissible gastroenteritis virus (TGEV) en porcine respiratory coronavirus (PRCV). Bij kippen is er het infectieuze bronchitis virus (IBV), bij koeien het bovine coronavirus (BCoV) en bij paarden het equine coronavirus (ECoV).

Volgens GD zijn dit andere types dan SARS-CoV-2. Ze zijn veelal diersoortspecifiek en niet zoönotisch. Dit betekent dat de ziekte niet op mensen overdraagbaar is.

Er zijn geen aanwijzingen dat gezelschapsdieren en landbouwdieren geïnfecteerd kunnen worden met het coronavirus SARS-CoV-2 of dat ze een infectiebron vormen voor mensen.

Testen en vaccins

GD heeft testen beschikbaar om pluimvee, varkens, runderen en paarden te testen op de hierboven genoemde diersoortspecifieke coronavirussen en antistoffen daartegen, maar deze testen zijn specifiek voor die virussen en daarom niet geschikt om te testen op SARS-CoV-2.

Er zijn vaccins tegen coronavirussen voor verschillende diersoorten beschikbaar, maar dit zijn vaccins tegen diersoortspecifieke coronavirussen die maag-darminfecties veroorzaken. Deze vaccins geven geen bescherming tegen SARS-CoV-2.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer