Forse+saldoverbetering+in+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Forse saldoverbetering in varkenshouderij

Het saldo van een bedrijf met 2.300 vleesvarkens is in januari 2020 10.000 euro hoger uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. De opbrengsten stegen sterker dan de kosten en het saldo is ruim voldoende voor een positief inkomen. Dit blijkt uit de cijfers van Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens ligt in januari 73.000 euro boven het langjarig gemiddelde, vooral dankzij de gunstige saldi in het afgelopen halfjaar. In de laatste tien jaar was het voortschrijdend jaarsaldo niet eerder zo hoog.

Het saldo van een zeugenbedrijf met achthonderd zeugen is in januari 2020 ruim vier keer zo hoog als in dezelfde maand vorig jaar. In januari bedroeg het voortschrijdend jaarsaldo ruim 700.000 euro. Dit is bijna 400.000 euro boven het langjarig voortschrijdend gemiddelde. En de trend is nog positief.

Opbrengsten stijgen harder dan kosten

Sinds het tweede kwartaal van 2019 zijn de marges in de varkenshouderij fors hoger, doordat de opbrengsten sterker stegen dan de kosten. De prijzen van vleesvarkens waren in januari 37 procent hoger dan een jaar eerder en ook hoger dan het langjarig gemiddelde. Het prijsniveau was wel lager dan eind 2019.

In reactie op de hogere vleesvarkensprijzen zijn ook de prijzen van biggen flink gestegen. De biggenprijs is bijna verdubbeld sinds januari vorig jaar. De voerkosten zijn lager dan vorig jaar. Begin vorig jaar waren de voerkosten aanzienlijk hoger door de prijsstijging van vooral granen, door de droge zomer in 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer