Vet is van botten bij varkensprijs

De verwachtingen over de ontwikkeling van de varkensprijs waren dit voorjaar nog hooggespannen. Maar de markt kan de verwachtingen niet waarmaken. Deze week vertonen de varkensprijzen voor het eerst dit jaar een neerwaartse beweging.

Vet+is+van+botten+bij+varkensprijs
© Twan Wiermans

Dit geldt voor vrijwel alle noteringen. Vion heeft de vleesvarkensnotering verlaagd naar 1,82 euro. Van Rooi Meat verlaagt 3 cent en komt uit op 1,62 euro. In het binnenland houdt alleen de DCA-beursprijs het stabiele niveau van de afgelopen weken vast op 1,72 euro.

Ook in Duitsland hebben de slachterijen hun prijzen verlaagd. De Duitse Vereinigungspreis Vleesvarkens stond vier weken op 1,83 euro. Daar gaat nu 6 cent af. Daarmee noteert de Vereinigungspreis 1,77 euro. Ook Tönnies gaat met 6 cent terug naar 1,77 euro.

Wankel evenwicht

Wekenlang was er sprake van een wankel evenwicht tussen het varkensaanbod en de moeizame vleesmarkt. Door het warme weer in juni groeiden de varkens minder, waardoor er nu minder slachtrijpe varkens zijn.

Slachterijen hebben moeite om de slachthaken te vullen. Dat komt mede door het eveneens krappe varkensaanbod in Duitsland. Daardoor trekken Duitse slachterijen harder aan Nederlandse varkens en gaan er meer slachtrijpe varkens de grens over.

Worstelen met afzet

Tegelijkertijd worstelen slachterijen met de afzet van hun vlees. Vion benadrukt dat nekken, schouders en hammen op de West-Europese markt alleen voor fors lagere prijzen zijn te slijten. Ook de vraag naar bacon is kleiner.

In Europa begint het vakantieseizoen waardoor de vraag naar vers vlees flink afneemt.

China

De nekslag voor de varkensprijzen lijkt de tegenvallende export naar Azië, vooral China, te zijn. In de eerste vier maanden van dit jaar groeide die weliswaar met 37 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018, maar deze exportgroei lijkt nu een pas op de plaats te maken.

Door grootschalige uitbraken van de Afrikaanse varkenspest sinds de zomer van 2018 neemt de omvang van de Chinese varkensstapel in rap tempo af. Volgens schattingen moeten in China zeker 200 miljoen varkens worden geruimd. Daardoor gaat de Chinese varkenssector 35 procent minder produceren.

Handelstactiek

De verwachte fors grotere vraag naar varkensvlees vanuit China laat op zich wachten. Dat komt omdat veel kleinschalige varkenshouders, de backyardfarmers, hun varkens massaal voor de slacht aanbieden. Verder hebben de Chinezen hun vrieshuizen nog vol liggen met varkensvlees. Maar dit lijkt voor een deel handelstactiek te zijn.

Volgens de vleeshandel lopen veel contracten met China af en hebben de Chinezen moeite met het hogere prijsniveau waarmee ze bij contractverlenging te maken krijgen. De aflopende contracten zijn gesloten rond de 1,40 euro per kilo, terwijl de varkensprijs nu rond de 1,85 euro schommelt.

Omdat de Chinezen nog weinig trek hebben om 60 cent extra te betalen, stagneert de afzet van varkensvlees naar de Volksrepubliek. Ook betalen de Chinese afnemers sinds 1 juli minder voor de grote stroom bijproducten die naar China gaat.

Ander vlees

Dat de export van varkensvlees naar China minder hard groeit dan eerder werd verwacht, komt ook doordat de Chinezen hun vleesbehoefte deels lijken in te vullen met ander vlees.

Handelaren houden er rekening mee dat er over anderhalve maand mogelijk ruimte ontstaat voor een verhoging van de varkensprijs. Een combinatie van een krap varkensaanbod en een aantrekkende vleesmarkt zou dat mogelijk moeten maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer