0%2C5+procent+meer+varkens+geslacht
Nieuws
© Twan Wiermans

0,5 procent meer varkens geslacht

Nederlandse varkensslachterijen zijn dit jaar voortvarend begonnen. Tot nu toe hebben ze een grotere hoeveelheid vlees verwerkt dan ooit. Het aantal slachtingen is met 0,5 procent gestegen. Ook het gemiddelde slachtgewicht ligt hoger.

De Nederlandse slachthuizen voor varkens draaien in de eerste periode van 2020 op volle toeren. Marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) over de afgelopen twaalf jaar wijzen uit dat ze zelfs een recordproductie aan varkensvlees verwerken. In de eerste zeven weken van dit jaar hebben ze sinds 2009 nog nooit zoveel varkens geslacht.

De productie van het topjaar 2018 is zelfs overtroffen. Werden toen in zeven weken 2,16 miljoen varkens geslacht, dit jaar waren er dat iets meer dan 2,17 miljoen. Oftewel: een toename van 0,5 procent in aantal slachtingen.


Deze piekproductie van vleesverwerkers is niet toe te wijzen aan een gestegen varkensproductie in Nederland. Integendeel zelfs. De productie van vleesvarkens is licht afgenomen met ongeveer 80.000 dieren.

Export fors lager

Zo blijkt de export van vleesvarkens in vergelijking met 2018 met maar liefst 45 procent te zijn afgenomen. Werden in 2018 in de eerste zeven weken ruim 340.000 varkens bij buitenlandse slachterijen afgeleverd, dit jaar zijn er dat nog geen 185.000.

Daarbij komt het verschil in import van vleesvarkens naar Nederlandse slachterijen. Dat is dit jaar bijna tot stilstand gekomen. Slechts 800 vleesvarkens zijn tot nu toe aangevoerd en dan ook nog alleen vanuit België. In vergelijking met twee jaar geleden werden er in dezelfde periode 62.000 minder vleesvarkens geïmporteerd.

Boven de 100 kilo

Wat dit jaar ook in het oog springt, is het opnieuw gestegen slachtgewicht. In zeven opeenvolgende weken woog een varkenskarkas gemiddeld meer dan 100 kilo. Het gemiddelde karkasgewicht bedraagt dit jaar 100,8 kilo, ongeveer 126 kilo levend gewicht. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 en 2018 is dat respectievelijk 1,5 en 2,7 kilo geslacht gewicht per varken erbij.

Normaal gesproken gaat het zwaarder afleveren van vleesvarkens gepaard met een minder mager karkas. Dat vervettingseffect is in de slachterijcijfers niet terug te zien. De huidige generatie vleesvarkens kan tot een hoger gewicht groeien met behoud van het vleespercentage van 58,8 procent.

Vleespercentage

In 2019 was het gemiddelde vleespercentage identiek. De in 2018 ongeveer 3,5 kilo lichter geleverde vleesvarkens prikten wel een 0,1 procent hogere vleespercentage.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer