POV+wil+bij+stikstofdossier+eerlijk+en+robuust+beleid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

POV wil bij stikstofdossier eerlijk en robuust beleid

Het stikstofdossier blijft de gemoederen bezighouden. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) blijft zich inzetten op een eerlijk en robuust beleid, zowel landelijk als provinciaal.

Het Landbouw Collectief krijgt steeds sterkere aanwijzingen dat ingrijpende maatregelen, zoals opkoop en verplaatsing van veehouderijbedrijven, nauwelijks effect hebben op de neerslag van stikstof in natuurgebieden. Ook lijkt het aandeel van de landbouw in de totale depositie lager dan de 46 procent die breed naar buiten is gebracht.

Bovengenoemde aanwijzingen komen uit externe analyse van de onlangs openbaar gemaakte RIVM-stikstofdata en -modellen. De uitkomsten van deze externe analyse worden op 20 februari gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag.

Het Landbouw Collectief heeft besloten de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten, alvorens een akkoord te willen sluiten met het kabinet over een totaalpakket aan stikstofreductiemaatregelen. Ook de geplande acties vanuit Farmers Defence Force op 5 februari zijn vrijdag afgeblazen in afwachting van de uitkomsten van deze analyse.

Belangrijkste thema's

De POV blijft inzetten op een eerlijk en robuust beleid, zowel landelijk als provinciaal. Voor de varkenshouderij zijn de belangrijkste thema's: generaal pardon voor bedrijven die ten onrechte niet beschikken over een natuurvergunning, het beschikbaar blijven van de vrijkomende ammoniakruimte uit de warme sanering en een uniforme en eerlijke provinciale uitwerking van intern en extern salderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer