Duitse+stal+van+toekomst+heeft+buitenklimaat
Nieuws
© Caroline Juncker/TopAgrar

Duitse stal van toekomst heeft buitenklimaat

Het Duitse onderzoekscentrum Haus Düsse in Bad Sassendorf bouwt twee nieuwe vleesvarkensstallen. Daarin worden emissies bij de bron aangepakt, krijgen de varkens meer ruimte en wordt er geventileerd met het dak open.

De nieuwbouw op Haus Düsse sluit aan bij het nationale masterplan voor meer dierenwelzijn in de veehouderij. Vooruitgeschoven post is de varkenshouderij. Duitse varkenshouders kunnen zich dit jaar al vrijwillig aansluiten bij een nationaal keurmerk dierenwelzijn. Het streven is dat in 2021 melkvee, pluimvee en rundvlees volgen.

Het Duitse dierenwelzijnsplan kent net als het Beter Leven-keurmerk in Nederland drie niveaus. Varkens op niveau 1 hebben meer ruimte per dier dan in een gangbare stal. Daarnaast beschikken zij standaard over verrijkingsmateriaal.

Helft op niveau 1 in 2025

Het streven is dat in 2025 50 procent van de Duitse vleesvarkens wordt gehouden op niveau 1. In 2030 moet 40 procent zijn doorgestroomd naar niveau 2. Op dat niveau hebben de varkens nog meer ruimte en in de afdeling is er sprake van klimaatzones.

Haus Düsse is de onderzoekslocatie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Die stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van de stallen van de toekomst voor niveau 2 en 3. Die zijn elk goed voor driehonderd vleesvarkens. Als de bouw volgens planning verloopt, worden de eerste varkens in de zomer van 2022 in de nieuwbouw opgelegd.

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer