Nieuwe+keuring+niet+nodig+bij+elke+aanpassing+veldspuit
Nieuws
© Han Reindsen

Nieuwe keuring niet nodig bij elke aanpassing veldspuit

Niet bij elke aanpassing aan een spuitmachine is een nieuwe keuring noodzakelijk. De Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL) heeft regels opgesteld op duidelijkheid te scheppen.

Eigenaren passen spuitmachines soms aan nadat ze zijn goedgekeurd. Zeker nu worden volgens SKL veel machines aangepast met driftreducerende technieken. Bij aanpassingen aan de machine heeft SKL een gedragslijn opgesteld over hoe om te gaan met machines die aangepast zijn: moeten deze opnieuw gekeurd worden of niet?

Als er constructieve wijzigingen aan de machine hebben plaatsgevonden, is deze niet meer gelijk aan de uitvoering zoals deze is goedgekeurd en zoals is vermeld op het keuringsrapport. De wijzigingen kunnen invloed hebben op het goed functioneren van de machine, zodat de 'oude' keuring niet meer geldig is en de machine opnieuw zal moeten worden gekeurd. Daarna is de machine weer voor drie jaar goedgekeurd.

Keuringsformulier

Tijdens een controle van de machine door bijvoorbeeld NVWA, waterschap en/of certificeerder van Global-GAP kan ook worden gekeken of de machine qua uitvoering nog gelijk is aan de machine die op het keuringsformulier is vermeld. Om het praktisch te houden, is het goed om een aantal zaken die een wezenlijk verschil maken op het functioneren van de machine te onderscheiden van de zaken die dat niet of minder hebben.

Een nieuwe keuring is nodig bij grote constructieve wijzigingen, zoals de verbreding van de spuitboom. Ook is keuring vereist wanneer de machine wordt aangepast of bij montage van extra delen waarbij de machine voorzien wordt van een driftreducerende techniek. Denk aan verandering van de dopafstand van 50 naar 25 centimeter of het achteraf monteren van een systeem van luchtondersteuning, een sleepdoek of een Maggrow-systeem.

Nieuwe spuitdoppen

Bij het vervangen van spuitdoppen is geen nieuwe keuring nodig, ook al kan dit wel invloed hebben op het functioneren van de machine. De eigenaar kan aantonen dat de doppen na de keuringsdatum op de machine gekomen zijn via een pakbon of factuur. 'Het testen van de breedteverdeling bij de montage van nieuwe doppen is wel een goede zaak, maar niet verplicht', meldt SKL.

Bij montage van een drukregistratievoorziening (DRV) is ook geen nieuwe keuring nodig, want dit heeft volgens SKL geen invloed op het functioneren van de machine. En in de voorschriften van de DRV is opgenomen dat deze niet hoeft te worden gecertificeerd. De DRV wordt bij de eerstvolgende keuring beoordeeld. Ook bij tussentijdse reparaties of bijvoorbeeld vervanging van pomp of manometer is geen nieuwe keuring nodig. 'Het is wel beter deze ook te keuren, zodat zeker is dat deze goed functioneren', besluit SKL.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer