Grondbehandeling+onderdrukt+bodemziekten+in+uien
Nieuws
© Haijo Dodde

Grondbehandeling onderdrukt bodemziekten in uien

Een grondbehandeling met het fungicide Rudis kan de besmetting door de bodemschimmels fusarium en witrot in uien met 30 procent doen afnemen.

Vanwege een uitbreiding van de toelating van Rudis hebben uientelers vanaf dit seizoen de mogelijkheid om voor het zaaien een grondbehandeling uit te voeren tegen fusarium en witrot. Op de eigen website meldt toelatingshouder Bayer dat uit meerjarige proeven blijkt dat na een behandeling het aantastingsniveau van de schimmels met gemiddeld 30 procent afneemt.

Rudis is een fungicide op basis van de werkzame stof prothioconazool. Voor de grondbehandeling geldt maximaal één toepassing per teeltcyclus. Bayer adviseert uientelers om het contact tussen het middel en het uienzaad te vermijden, vanwege de kans op fytotoxische reacties. Voor een optimale verdeling van Rudis in de toplaag van een perceel heeft een behandeling kort voor de laatste grondbewerking voor inzaai de voorkeur.

Licht besmette percelen

Overigens wijst Bayer erop dat de grondbehandeling met het fungicide het meest efficiënt is op licht besmette percelen. Rudis haalt de structurele problemen met fusarium en witrot niet weg, benadrukt teeltspecialist Mark Ermers van Bayer. 'Daarvoor zijn preventieve maatregelen nodig die betrekking hebben op het bouwplan, de weerbaarheid van de bodem en de juiste rassenkeuze.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer