Reglone+niet+meer+beste+jongetje+van+de+klas
Achtergrond
© Han Reindsen

Reglone niet meer beste jongetje van de klas

Bij loofdoding van aardappelen gaan akkerbouwers komend teeltseizoen Reglone missen als het beste jongetje van de klas. Alternatieve middelen krijgen een kans, maar hun rapportcijfers zijn lager en minder zeker.

Reglone en Finale zijn voor chemische loofdoding niet meer toegestaan. In opdracht van de Brancheorganisatie Akkerbouw heeft Delphy vorig jaar onderzoek gedaan naar alternatieven.

‘Een jaar onderzoek is eigenlijk niet genoeg. We weten nu niet wat het effect van de middelen is onder bijvoorbeeld andere weersomstandigheden. Duidelijk is al wel dat het niet makkelijker wordt’, aldus Johan Wander van Delphy onlangs op de pootaardappeldag in Emmeloord.

Vier middelen

Delphy heeft de proef in de Noordoostpolder op een sterk gewas Fontane uitgevoerd. In de proef gaat het om vier middelen voor volveldsbespuiten in pootaardappelen: Quickdown, Spotlight, een zuur schuim en een heet schuim.

Quickdown en Spotlight scoren ten opzichte van Reglone minder op het gebied van het volledig snel afsterven, de groenheid van stengels en de vastheid van de knollen aan het loof. ‘Bij Reglone is het gewas het eerste gestopt met groeien. Dat zie je terug in de laagste opbrengst en de fijnste sortering. Met Reglone kun je relatief goed sturen’, legt Wander uit.


Bij Quickdown en Spotlight verloopt de loofdoding langzamer. Er moet daarom bij deze middelen eerder worden gestart om op de goede sortering uit te komen. Daarnaast komt Wander met het advies om het pootgoed goed voor te kiemen voor een vlotte start, en de hoeveelheid stikstof wat te beperken. Gewassen sterven daardoor eerder af en dat is vooral bij late rassen van belang.

Bij alleen spuiten met Quickdown en Spotlight is de kans op groen loof en/of groene stengels vooral in het begin groter dan bij Reglone. ‘Je moet in de periode van zo’n vier weken geen risico nemen en de luizen blijven bestrijden. Dat geldt ook voor phytophthora. De kosten zullen daardoor toenemen in vergelijking met Reglone’, zegt Wander.

Zuur als loofdodingsmiddel

In de proef heeft Delphy ook gewerkt met het nog niet toegelaten middel Z, een zuur. Het loofdodingseffect is bij de start sterker dan van Quickdown of Spotlight. ‘Aan het gebruik van zuur als loofdodingsmiddel wordt gewerkt. Logistiek is het een uitdaging en het is niet eenvoudig toe te passen’, zegt de Delphy-adviseur.

Met de behandeling met heet schuim, Foamstream, is op het proefveld ook een goed effect bereikt. ‘Hoveniers gebruiken Foamstream om onkruid dood te maken. Het is nog geen systeem dat in de akkerbouw is toe te passen’, zegt Wander.


Met de huidige toegelaten middelen wordt loofdoding het komend seizoen lastig. De rapportcijfers zijn lager dan bij Reglone, concludeert Wander. ‘Er zijn nieuwe lijnen uitgezet, maar het zijn nog geen echte oplossingen.’

Loofklappen

In de pootaardappelproef heeft Delphy ook gekeken naar combinaties van de toegelaten middelen bij loofklappen, waaronder het product Beloukha. Hier is Spotlight toegepast met een Loofdoes. De resultaten van al deze maatregelen met klappen en spuiten komen het dichtst in de buurt van Reglone, voor wat betreft opbrengsten en maatsortering.

‘Loofklappen in combinatie met Quickdown, Spotlight en/of Beloukha geeft een effect dat dicht bij het rapportcijfer van Reglone komt’, legt Wander uit. ‘Het nadeel van loofklappen is dat je door het veld moet rijden en dat kan een probleem zijn bij nat weer. Bij looftrekken moet het niet te nat en niet te droog zijn.’

Bij loofklappen is het advies om een dag te wachten en dan pas te spuiten. ‘Gemiddeld genomen werken Quickdown en Spotlight dan beter’, besluit Wander.

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  10 %
 • Zondag
  15° / 13°
  80 %
Meer weer