Sinaasappelolie+tegen+plaaginsecten+onder+glas+beschikbaar
Nieuws
© Wageningen University en Research

Sinaasappelolie tegen plaaginsecten onder glas beschikbaar

Producent van agrochemische producten Oro Agri brengt een nieuw groen gewasbeschermingsmiddel op de markt met een werking tegen spintmijten, wittevlieg, trips en bladluis.

Het middel Oroganic is onlangs toegestaan op basis van sinaasappelolie, een werkzame stof van natuurlijke herkomst. Het product heeft een toelating voor de bedekte teelt van tomaat, paprika, komkommerachtigen en snijbloemen onder glas.

De producent stelt dat het nieuwe groene middel een mooie aanvulling is voor de 'gereedschapskist' van de kweker, in een sector waarin het beschikbare middelenpakket voor telers steeds kleiner wordt.

Strijd

De introductie valt daarnaast samen met de start van het seizoen, waarin kwekers onder glas opnieuw de strijd aan zullen gaan met een aantal lastige plaaginsecten. Voor de tomaat en de paprika gaat het om een reguliere toelating. De andere gewassen hebben een etiket in het kader van de kleinegewassentoelating.

Op het etiket staan diverse insecten, zoals (spint)mijten, wittevlieg, trips en (blad)luizen. Oroganic, geformuleerd op basis van een laagrisicostof, heeft een aantal specifieke eigenschappen. Het middel heeft een sterke knock-downwerking, geen residu en geen maximale residulimiet (MRL).

Resistentie

Ook is er geen wachttijd, waardoor biologie veilig ingezet kan worden na opdrogen. Het product is combineerbaar met de inzet van biologie, alhoewel er enig effect is op een aantal nuttige bestrijders. Tegen het middel kan geen resistentie worden gevormd, waardoor het frequent kan worden ingezet tegen insecten.

Een eventueel aanwezige resistentie tegen een andere werkzame stof wordt door Oroganic wel aangepakt. Oro Agri presenteert Oroganic volgende week op de glastuinbouwbeurs HortiContact in Gorinchem.

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer