WUR+benoemt+hoogleraar+biologische+plaagbestrijding
Nieuws
© WUR

WUR benoemt hoogleraar biologische plaagbestrijding

Wageningen University & Research (WUR) heeft Gerben Messelink benoemd tot buitengewoon hoogleraar biologische plaagbestrijding in de glastuinbouw. Zijn doel is het versterken van de verbinding tussen fundamenteel onderzoek en toegepast onderzoek aan biologische bestrijding.

De raad van bestuur van WUR heeft Messelink benoemd tot buitengewoon hoogleraar bij de leerstoelgroep Entomologie. Deze buitengewone leerstoel wordt gefinancierd door Koppert Biological Systems en is mede mogelijk gemaakt door Stimuflori, de stichting voor promotie en innovatie in de Nederlandse sierteeltsector.

Messelink studeerde ecologische gewasbescherming aan WUR. Na zijn studie ging hij twee jaar aan de slag als plantenziektekundige in het bedrijfsleven. In 1999 begon hij zijn loopbaan als onderzoeker bij het Proefstation voor Bloemisterij en Glasgroenten in Naaldwijk, de bakermat van de biologische bestrijding onder glas.

Proefschrift

Messelink verdedigde in 2012 zijn proefschrift 'Generalist predators, food web complexities and biological pest control in greenhouse crops' bij de Universiteit van Amsterdam. Daarna werd hij senior wetenschappelijk onderzoeker entomologie bij de business unit Glastuinbouw van WUR in Bleiswijk.

Mede door het werk van Messelink is een aantal nieuwe biologische bestrijders op de markt gekomen. Zijn werk aan methoden voor preventieve inzet en langdurige vestiging van natuurlijke vijanden heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van weerbare teeltsystemen.

Europese onderzoeksprojecten

Messelink is ook internationaal actief op het gebied van biologische bestrijding. Onder andere door zijn deelname aan Europese onderzoeksprojecten en het opzetten van biologische bestrijdingsprogramma's op basis van inheemse bestrijders in Azië en Afrika.

Via WUR zal Messelink zich verder toeleggen op onderzoek naar de rol van generalistische predatoren in weerbare teeltsystemen onder glas. Daarbij gaat het om de complexiteit bij bestrijding van meerdere plagen, de complementariteit van natuurlijke vijanden en de interactie van biologische bestrijding met plantweerbaarheid.

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer