Pluimveehouder Hardeman: 'Ophokplicht logische maatregel'

Nederlands pluimvee wordt sinds anderhalve week binnengehouden vanwege de dreiging van hoogpathogene vogelgriep. Voor pluimveehouder Harmen Hardeman in het Utrechtse Renswoude is het een logische preventieve maatregel.

Pluimveehouder+Hardeman%3A+%27Ophokplicht+logische+maatregel%27
© Niek Stam

De pluimveehouder heeft, in maatschap met zijn ouders, sinds 2000 16.500 leghennen in een stal met vrije uitloop. Daarnaast heeft het bedrijf vleeskalveren. 'Het is nu eenmaal een groot risico voor de sector. Wat mij betreft zou er standaard preventief een ophokperiode ingevoerd mogen worden. Dat zou dan tijdens de vogeltrekperiodes moeten gelden.' Maar dat zou volgens Hardeman geen beperkingen moeten geven voor de verkoop van eieren onder het label vrije uitloop.


'Want dat is nu het nadeel voor legpluimveehouders met vrije uitloophennen. Na 16 weken worden de eieren afgewaardeerd. Dan ontvang je niet langer de meerwaardeprijs, maar wordt het gelijkgetrokken met reguliere scharreleieren. Dat is een flinke kostenpost.'

Andere standaarden voor biologisch

Voor biologisch geldt die afwaardering niet, omdat de standaarden voor biologische eieren via een Europese verordening geregeld zijn. Hardeman zou het voor vrije uitloop ook graag anders zien. 'Melkkoeien met weidegang staan ook niet het hele jaar buiten. Toch wordt er het hele jaar weidemelk verkocht.'

De ophokplicht wordt goed nageleefd, blijkt volgens de NVWA uit controle op meer dan honderd pluimveebedrijven.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  18° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer