Geen ophokplicht vanwege vogelgriep

Landbouwminister Carola Schouten stelt geen ophokplicht in voor pluimvee. Dat heeft ze besloten na raadpleging van de deskundigengroep dierziekten. De pluimveesector is wel voor een ophokplicht vanwege de dreiging van het H5N8-vogelgriepvirus.

Geen+ophokplicht+vanwege+vogelgriep
© Dick van Doorn

De hoogpathogene vogelgriepvariant H5N8 is bezig met een opmars in Midden- en Oost-Europa. In het oosten van Duitsland is een kolgans gevonden met het virus. De pluimveesector, vertegenwoordigd in Avined, wil dat Nederland het zekere voor het onzeker neemt. Voorzitter Eric Hubers van de pluimveevakgroep van LTO/NOP noemt het besluit van de minister dan ook 'onverstandig'.

De eerste vogelgriepuitbraak vond 31 december dit jaar plaats in Oost-Polen. De deskundigengroep dierziekten beoordeelde afgelopen maandag op verzoek van de minister de situatie. De conclusie is dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn.

Wilde vogels

Dat baseren de deskundigen op het feit dat er sinds de herfst meer dan 2.500 levende wilde vogels in Nederland zijn bemonsterd. Die zijn negatief getest op hoogpathogene vogelgriep (HPAI). Ook zijn er bij het testen van in Nederland dood gevonden wilde vogels geen HPAI-besmettingen gevonden. Verder zijn er geen met HPAI-besmette bedrijven of hobbylocaties gevonden in Nederland, België en Duitsland.

Volgens de experts is de najaarstrek van de broedgebieden van wilde watervogels in Noordoost-Europa naar het Zuidwesten achter de rug. De vogels blijven volgens hen op de winterbestemming tot de trek terug begint. Alleen wanneer door streng winterweer, met vorst en sneeuw, voedsel voor de vogels onbereikbaar wordt, kan een trek naar het Westen worden verwacht. De komende twee weken wordt geen weersomslag verwacht.

Deskundigengroep

Minister Schouten snapt de zorgen vanuit de sector, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ik blijf de situatie nauwlettend volgen. Ik zal de deskundigengroep dierziekten onmiddellijk raadplegen als de omstandigheden daarom vragen, bijvoorbeeld als er besmette bedrijven of besmette wilde vogels dichter bij Nederland worden gevonden of als winterweer wordt voorspeld, dat een vorsttrek tot gevolg kan hebben.'

Mocht de situatie ongunstig wijzigen, zal Schouten direct contact met de pluimveesector opnemen. 'Ik zal passende maatregelen nemen om besmettingen met HPAI zoveel mogelijk te voorkomen.' Volgens de sector was Nederland in de laatste paar jaar echter erg gevoelig voor vogelgriepuitbraken. 'In de laatste vijf jaar hebben we drie keer vogelgriep gehad', benadrukt Hubers.

In korte tijd heeft het virus zich verspreid over zes landen. Het is wat dat aangaat Russische roulette, verzekert Hubers. 'Die landen dachten tot voor kort ook niet dat de vogelgriep daar zou uitbreken. In Nederland hebben we veel open water, wat veel watervogels aantrekt.'

In deze tijd van het jaar is het buiten lopen van pluimvee niet zo heel belangrijk vanwege de steeds wisselende weersomstandigheden. Veel dieren zijn hoofdzakelijk binnen, weet de voorzitter van de pluimveevakgroep. 'Het is goed om het risico weg te nemen door de dieren die wel buiten lopen, als tijdelijke maatregel, naar binnen te halen. De economische schade van een uitbraak kan enorm zijn.'

Reiniging en ontsmetting

Er geldt in Nederland momenteel een verplichting voor een tweede reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen voor pluimvee uit de getroffen landen. Daar ziet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer