Lucht in stal zuiveren beperkt uitstoot

Het beperken van emissies uit stallen wordt in het internationale EU-project 'Life-Mega' op een bijzondere manier opgepakt. Onderzoekers testen twee technologieën om concentraties van ammoniak, methaan, fijnstof en vluchtige organische verbindingen in de stallucht continu onder drempelwaardes te houden. Zo profiteren de dieren en boeren van een betere luchtkwaliteit.

Lucht+in+stal+zuiveren+beperkt+uitstoot
© Twan Wiermans

EU-landen moeten zich inspannen om te voldoen aan de Unece, de code van goede praktijken om emissies door de landbouw te verminderen. Grote concentraties vee en grotere veebedrijven zijn bronnen van uitstoot van allerlei stoffen. Het ontwikkelen en het gebruik van emissiearme stallen voor vee moet worden gepromoot.

Nederland zet volop in op het ontwikkelen van innovatieve stalsystemen om stalemissies bij de bron aan te pakken. Sectorbreed kan de luchtwasser als end-of-pipetechniek steeds minder rekenen op draagvlak om de emissies te beperken.

Andere aanpak

In een Italiaans/Spaans onderzoek dat met Europees geld wordt gesteund, wordt juist niet aan bronaanpak gedaan. De luchtkwaliteit in de stal bij de dieren wordt verbeterd met luchtzuivingstechnieken. Zo worden proefstallen in Italië en Spanje uitgerust met interne luchtwassers en luchtfilters.

Deze technieken in combinatie met een slim computersysteem en sensoren moeten ervoor zorgen dat de lucht niet meer ammoniak, methaan, fijnstof en vluchtige organische verbindingen bevat dan goed is voor de dieren en het milieu. De gedachte is dat de dieren profiteren van de gezuiverde lucht en gezonder zullen zijn. Door lagere concentraties in de stallucht zal de uitstoot naar de omgeving ook worden verlaagd.

Forse reducties

Het Life-Mega-project verwacht de ammoniakemissie uit varkensstallen met behulp van de natte wasser met 70 procent terug te dringen. De uitstoot van fijnstof uit de luchtwasserstallen zal met ten minste 80 procent afnemen. Wat droge luchtfiltersystemen op kunnen leveren, moet blijken uit het onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer