Grasland snakt naar stikstof maar draagkracht ontbreekt

De temperatuursom (T-som) die vaak wordt gebruikt om het juiste moment voor de stikstofbemesting op grasland uit te kienen, geeft dit jaar al hoge waardes aan. De bodem is klaar voor een gift, maar de draagkracht op veel percelen laat te wensen over.

Grasland+snakt+naar+stikstof+maar+draagkracht+ontbreekt
© twan wiermans

De T-som is inmiddels in het hele land de 250 gepasseerd, vertelt teeltadviseur Gerard Abbink van Groeikracht BV. In het zuiden en westen van het land is de T-som met 280 gemiddeld het hoogst, het noorden en oosten lopen iets achter. 'Met de huidige verwachtingen zal de waarde van 350 binnen een à twee weken worden bereikt. Dat is twee weken eerder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Je ziet het ook al. Op verschillende plekken begint het gras gewoon al te groeien.'

Dat is volgens Abbink een belangrijke waarde om in de gaten te houden. Uit opbrengstbepalingen blijkt dat kunstmest, die na de T-som van 350 wordt gegeven, een verminderde eiwitopbrengst geeft. Op veel bedrijven is het echter wel spannend of dat dit jaar voorkomen kan worden. 'Op veel percelen laat de draagkracht van de percelen door de vele neerslag het nog niet toe om het perceel op te gaan.'

Veel vroeger

Groeikracht heeft de ontwikkeling van de T-som in de Achterhoek de laatste vijf jaar bijgehouden. De T-som van 350 werd in 2015 bijvoorbeeld pas op 20 maart bereikt. Ook in de andere jaren was dat pas in de loop van maart. 2020 lijkt dus een uniek jaar te worden.

Abbink heeft een aantal tips. 'Het klimaat verandert, als boer doe je er verstandig aan om dus mee te veranderen. Een kunstmestgift in de eerste helft van februari lijkt misschien vroeg, omdat we dat niet gewend zijn. Maar als het vroeger zacht weer is, moet je er op het land ook eerder bij zijn.'

Deelgiften

Zijn tweede tip gaat over het verdelen van de stikstofgift in twee deelgiften. 'Als je de eerste deelgift nu nog niet hebt gegeven, dan is het waarschijnlijk beter om daar ook niet meer aan te beginnen. Anders komen de giften te dicht op elkaar.' Verder adviseert hij boeren die pas laat het land op kunnen, omdat de draagkracht van de percelen het niet toe laat, een iets kleinere stikstofbemesting te geven. 'Anders creëer je een stikstofbom als je relatief kort voor het maaien bemest hebt.'

Toch ziet Abbink wel dat in de Achterhoek, het gebied waar hijzelf actief is als adviseur, heel wat boeren al wel de kunstmeststrooier uit de opslag hebben gehaald. 'Tot enkele weken terug was hier de grondwaterstand nog steeds niet overal op peil. Dan zakt de neerslag in de zandgrond toch snel weg. Er zijn al voldoende percelen die het wel toelaten om erop te gaan.'

Eerste snede

Bedrijven die wel begin februari de eerste deelgift hebben gestrooid, hebben volgens Abbink nog wat te kiezen. 'Als je het tweede deel van de gift eind maart geeft, profiteer je daar het meeste van in de eerste snede. Als je eind april strooit, heb je er het meeste aan in de tweede snede. Het zijn allemaal keuzes die je op bedrijfs- of perceelniveau moet maken.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer