Utrechtse melkveehouder meet bodemtemperatuur

In West-Utrecht is afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor een proef met meters voor de bodemtemperatuur en bodemvocht bij achttien boeren.

Utrechtse+melkveehouder+meet+bodemtemperatuur
© programmabureau Utrecht-West

Melkveehouder Jan Graveland in Oudewater heeft als eerste de meter voor bodemtemperatuur op zijn bedrijf in gebruik genomen. In project Bodemtemperatuur afhankelijk bemesten grasland veenweiden wordt bij achttien boeren onderzocht in hoeverre bodemtemperatuur en bodemvocht beter kunnen worden benut voor het bepalen van het bemestingstijdstip.

Deze boeren zijn geïnteresseerd in het vaststellen van het juiste tijdstip van bemesting of willen begrijpen of hun huidige werkwijze optimaal is. De bodemtemperatuur is bepalend voor het begin van de groei van het gras in het voorjaar. Het begin van de grasgroei is weer van belang voor het juiste moment van bemesten.

Afspoelen

Bemesten als het gras nog niet gaat groeien, zorgt dat de mest niet benut wordt en naar het oppervlaktewater kan afspoelen. Dat heeft gevolgen voor de waterkwaliteit. Bij te laat bemesten profiteert het gras niet optimaal van de mest.

'Deze meters maken precisielandbouw nog beter mogelijk', gaf gedeputeerde Mirjam Maasdam van provincie Utrecht tijdens de starthandeling aan. 'Ze helpen zo de innoverende melkveehouders en andere geïnteresseerde koplopers in Utrecht-West de kringloop op hun bedrijf verder te sluiten en deze kennis te delen. Een mooie stap op weg naar circulaire landbouw.'

KTC Zegveld

De meters genereren real-time data die op ieder moment door de boer ingezien kunnen worden, ook op de smartphone. Een aantal van die boeren krijgt een meter. De meters worden eigendom van het KTC Zegveld (Kennis Transfer Centrum) en kunnen vervolgens worden uitgeleend aan de boeren.

Het project wordt gefinancierd vanuit het overkoepelende Programma Aanpak Veenweiden van de provincie Utrecht. Het programma heeft onder meer als doel bodemdaling af te remmen, duurzame landbouw en duurzaam waterbeheer te krijgen in het veenweidegebied.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer