Bodemmeter bevalt bij West-Utrechtse boeren

Na een jaar deelname in de proef Bodemmeter constateert melkveehouder Jan Graveland uit Oudewater dat de proef doet wat Jan ervan had gehoopt.

Bodemmeter+bevalt+bij+West%2DUtrechtse+boeren
© programmabureau Utrecht-West

'Ik ben altijd al bezig met mijn bodem en de temperatuur ervan. Eerder mat ik de bodemtemperatuur met een soort van grote vleesthermometer. Met de bodemmeters wordt de bodem veel gemakkelijker, constanter en vooral nauwkeuriger gemeten. Thuis vanachter de computer houd ik het allemaal in de gaten.'

Samen met nog zo’n zeventig andere boeren in West-Utrecht doet hij nu een jaar mee aan de bodemmeterproef. Dit is een initiatief van de provincie Utrecht, gefinancierd vanuit het Programma Aanpak Veenweiden. Het doel van dit programma is bodemdaling afremmen en realisatie van duurzame landbouw en duurzaam waterbeheer in het Veenweidegebied.

Bemestingmoment

Via WhatsApp heeft Jan contact met de andere deelnemers aan de proef. 'Het levert vooral tijd op, dat hoor ik ook van de andere agrariërs. En minder verspilling van mest, omdat we precies weten wanneer het tijd is om het land te bemesten.' .

Zo kan ik precies bepalen wanneer het beste moment is om mijn grasland te bemesten

De bodemtemperatuur is bepalend voor het begin van de groei van het gras én het actief worden van het bodemleven in het voorjaar, stelt hij. 'Een ideale temperatuur hiervoor is 8 graden. Dat is hét moment om het land te gaan bemesten. Zo kan ik precies bepalen wanneer het beste moment is om mijn grasland te bemesten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer