Bodemtemperatuur geen goede graadmeter bemestmoment

Voor de voorjaarsbemesting in veenweidegebieden is bodemtemperatuur geen goede graadmeter om het beste moment van bemesten te bepalen. Rekening houden met de bodemtemperatuur leidt niet tot een hogere benutting van de stikstof in de mest en niet tot een hogere opbrengst aan droge stof.

Bodemtemperatuur+geen+goede+graadmeter+bemestmoment
© Pim Clotscher

Onderzoek van Wageningen Livestock Research heeft dat aangetoond. Gisteren (woensdag) werden de resultaten ervan gepresenteerd op proefboerderij KTC Zegveld. Het onderzoek is gedaan omdat bij veehouders in veenweidegebieden het idee leeft dat bodemtemperatuur wel een goede graadmeter is. Gras gaat pas groeien als de bodemtemperatuur hoger is dan 5 graden.

Opbrengst niet lager

Maar als bemest is bij een lagere bodemtemperatuur is de opbrengst meestal niet lager, zegt Wim Honkoop van PPP Agro. De omstandigheden tijdens en na het uitrijden zijn belangrijker, zoals hoe nat de bodem is, of er regen op komst is. Ook als het gras nog niet groeit omdat de bodem nog te koud is, vindt er vrijwel geen uitspoeling plaats van stikstof uit de dierlijke mest. Er kan wel verlies optreden door afspoeling van de mest, naar een greppel of een sloot. Dat heeft wel een negatief effect, zowel op de grasopbrengst als op de waterkwaliteit.

Het onderzoek is alleen in 2018 uitgevoerd. Tijdens de presentatie kwam daarop kritiek van aanwezige veehouders, omdat op basis van één jaar onderzoek geen harde conclusies te trekken zijn omdat de omstandigheden jaarlijks verschillen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer