Verstikkende Brabantse impasse

Het zal geen mens in de agrarische wereld zijn ontgaan dat we in Brabant in een impasse zitten. De politiek zit muurvast. Op de vergunningsdata voor stalaanpassingen om te zorgen voor minder emissies uit onze stallen: dat gaat natuurlijk vooral over ammoniak. Ofwel stikstof, het meest verstikkende woord van 2019.

Verstikkende+Brabantse+impasse
© ZLTO

Eind vorig jaar werd de Brabantse aanpak stikstof niet goedgekeurd door Provinciale Staten. Voor een deel van de Staten ging het plan niet ver genoeg, voor de boerengezinde partijen ging het plan veel te ver.

Dat heeft grote gevolgen voor de veehouderij, dat hoef ik u niet uit te leggen. Wat ik u wel wil meegeven, is hoe wij hier vanuit ZLTO naar kijken. Allereerst is het natuurlijk hoogst merkwaardig dat er de afgelopen tijd vooral naar de boeren is gekeken voor het oplossen van het stikstofvraagstuk.

Boeren nemen verantwoordelijkheid om tot een duurzame landbouw te komen, maar de offers moeten reëel en betaalbaar zijn met toekomstperspectief voor het bedrijf en het inkomen. U heeft de afgelopen tijd gezien dat wij ons met man en macht inzetten voor een optimale uitkomst van dit traject: inspraakmomenten, protestacties, overleggen en brieven gericht aan de politiek volgden elkaar in hoog tempo op.

De tijd is nu rijp om het initiatief te nemen en te zoeken naar draagvlak voor duurzame landbouw

Wim Bens, voorzitter ZLTO

De tijd is nu rijp om het initiatief te nemen en te zoeken naar draagvlak, politiek in de vorm van een sterke coalitie met een vruchtbaar verhaal richting onze boeren. En in de maatschappij in de vorm van steun voor een gezonde boerensector. Vandaar dat wij na dit weekend komen met een pleitnota gericht op de toekomst van de Brabantse boer.

Een gedragen stuk in samenwerking met een ruime vertegenwoordiging van belangenpartijen. Draagvlak en politieke lef zullen de ingrediënten vormen van een uitweg uit de verstikkende stikstofimpasse waar we ons in Brabant op dit moment in bevinden. Hoogste tijd dat de politiek ons weer de lucht en de ruimte gunt om goede plannen te kunnen maken voor onze toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer