10+miljard+monden+voeden+met+gezonde+producten
Column
© ZLTO

10 miljard monden voeden met gezonde producten

Op de Grüne Woche in Berlijn sprak de Duitse landbouwminister Julia Klöckner vierduizend gasten uit de hele agrowereld toe. Dat deed zij met trots, verve, enthousiasme en hart voor de agrarische sector. Vraagstukken die bij ons actueel zijn, spelen uiteraard ook in Duitsland. Zorgen en oplossingsrichtingen worden gedeeld.

Klöckner stelde dat er 65 landen in de wereld zijn die niet in hun eigen voedsel kunnen voorzien. Het aantal vruchtbare akkers daalt, het aantal bedrijven neemt af en voor jonge boeren wordt het steeds lastiger om de bedrijven over te nemen. In ons eigen land zien we dat steeds meer boerenland wordt gevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarbij moeten we ervoor waken dat boeren in de omgeving en omwonenden hiervan profiteren.

In Berlijn stelden we vast dat de wereldwijde voedselvoorziening niet in het geding is. De vraag is wel hoe wij in de toekomst 10 miljard mensen op een gezonde manier kunnen blijven voeden zonder onze aarde structureel te belasten of uit te putten. Wij wonen in een rivierdelta met vruchtbare bodems en een goed groeiklimaat. Met innovatieve ondernemers die experimenteren en kansen benutten.

Sommige mensen beweren dat wij terug moeten naar productieniveaus om de eigen bevolking te voeden. Ik vroeg mij daarbij af of het niet asociaal is om onze capaciteiten en die van de natuur die ons is gegeven, alleen te benutten voor de consumptie in ons eigen land. Laten wij doen waar wij goed in zijn en anderen daarvan laten genieten.

In Berlijn stelden we vast dat de wereldwijde voedselvoorziening niet in het geding is

Wim Bens, bestuurder LTO Nederland

Onze handelsgeest en het verdienvermogen van de Nederlandse land- en tuinbouw zorgen voor investeringen in innovatieve en duurzame productiemethoden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer