Vlees+is+een+blijvertje
Column
© ZLTO

Vlees is een blijvertje

Het was de afgelopen weken niet leuk om als veehouder de krant te lezen of televisie te kijken. Telkens weer werden vlees en zuivel in de hoek gezet. De veehouderij is de oorzaak van het klimaatprobleem.

Opiniemakers gingen losjes om met de feiten. Een recent rapport van het IPCC, de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, gaat vooral over een duurzaam gebruik van landbouwgrond. In de media werd het rapport gepresenteerd als een pleidooi om vlees af te zweren.

Toch is een land- en tuinbouw zonder veehouderij ondenkbaar. Varkens spelen een belangrijke rol in het benutten van reststromen uit de voedingsindustrie. Koeien zetten plantaardige eiwitten om in waardevolle producten: melk en vlees. En voor een gezonde bodem is dierlijke mest onmisbaar. Kortom, koeien, kippen en varkens, en daarmee vlees, eieren en zuivel, passen in een duurzame land- en tuinbouw waarin kringlopen zich sluiten.

Europeanen en Amerikanen zullen vaker kiezen voor plantaardige eiwitten. Tegelijkertijd moeten we de ogen niet sluiten voor ontwikkelingen elders in de wereld. In Afrika en Azië groeit de welvaart razendsnel en steeds meer mensen kunnen zich vlees veroorloven. Die mensen laten zich niet dwingen tot kipstuckjes en gehackt.

Koeien, kippen en varkens, en daarmee vlees, eieren en zuivel, passen in een duurzame land- en tuinbouw waarin kringlopen zich sluiten

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Om het klimaatprobleem aan te pakken, liggen gemakkelijke oplossingen niet voor het oprapen. Daarvoor is een scala aan maatregelen nodig. Ja, we moeten overschakelen naar duurzame energie. Ja, we moeten vaker treinen in plaats van vliegen. En we gaan vaker tofu en soja nuttigen. Daarmee zal vlees niet volledig verdwijnen. Niet in 2020, niet in 2050. Daarvoor is vlees veel te lekker en de rol van koeien, varkens en kippen in een circulaire land- en tuinbouw onmisbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer