Nadenken+over+verzoening+en+eensgezindheid
Column
© ZLTO

Nadenken over verzoening en eensgezindheid

Als ik terugkijk op het alweer bijna voorbije jaar 2019, dan valt me op hoe heel wat gebeurtenissen werden beheerst door onvrede en door scherpe tegenstellingen.

Het begon in het voorjaar al met de stalbezetting in Boxtel door dierextremisten. En dit najaar gingen de boeren de straat op, waarbij ook scherpe en af en toe radicale geluiden te horen waren.

Volgende week is het kerst, vanouds een feest van vrede, van verzoening en van verbinding zoeken. Ik denk dat we als land- en tuinbouw die dagen kunnen benutten om eens na te denken over de vraag hoe we de verschillende standpunten bij elkaar kunnen brengen. Hoe kunnen we de tegenstellingen binnen onze beroepsgroep overwinnen?

Het is namelijk mijn stellige overtuiging dat constructieve samenwerking altijd tot meer resultaten leidt dan wanneer ieder star vasthoudt aan het eigen deelbelang. Met het vasthouden van elkaar komen we verder en het leidt tot versterking van het geheel. Bovendien zorgt het voor een positieve beeldvorming.

Hoe kunnen wij beter luisteren naar de mening van onze leden?

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Maar dat geldt ook voor onze eigen organisatie en voor mijzelf. Hoe kunnen wij beter luisteren naar de mening van onze leden? Hoe kunnen wij het beleid van onze vereniging en van de vakgroepen dichterbij de leden brengen en onze leden verleiden om mee te doen om een goede toekomst neer te zetten voor alle boeren en tuinders?

Laten we de kerstdagen gebruiken om ons nog eens te bezinnen op wat de echte waardes zijn in het leven. En daar dan het komende jaar aan vasthouden om eensgezind stappen vooruit te zetten.

Ik wens u allen hele mooie kerstdagen en een goede jaarwisseling!

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer