Trots+op+Brabant%3F
Column
© ZLTO

Trots op Brabant?

In deze column nemen we als LTO-bestuurders landelijke beleidszaken onder de loep. Toch gaat het deze keer over een typisch Brabantse ontwikkeling. Het betreft het beleid waarmee het provinciebestuur van Noord-Brabant forse schade dreigt toe te brengen aan de veehouderij en daarmee aan de agrobusiness in onze provincie.

Het in 2017 ontworpen beleid komt keihard binnen, nu Gedeputeerde Staten vasthouden aan de eis dat Brabantse veehouders voor 1 april 2020 vergunningen aanvragen voor het 'milieuvriendelijk' maken van hun stallen. Die aanpassingen moeten uiterlijk 1 januari 2022 zijn gerealiseerd. Deze deadlines zijn onrealistisch en onhaalbaar voor onze veehouders.

Gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) houdt tot nu toe vast aan zijn voornemens. En er dreigt een extra gevaar: dit koplopersbeleid wordt ten voorbeeld gesteld aan andere provincies en de Haagse politiek. De versnelde transitie zou ook het wondermiddel zijn voor de rest van Nederland.

Ik ben geboren en getogen Brabander en supertrots op de prestaties van onze boeren. Maar ik ben niet trots op de recente ontwikkelingen in onze provincie. Het doet me pijn dat ik overig Nederland nu moet waarschuwen. Een landelijke uitrol van dit beleid zou desastreus zijn voor veel meer boeren.

Een landelijke uitrol van dit beleid zou desastreus zijn voor veel meer boeren

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

LTO Nederland bepleit heel nadrukkelijk een veehouderijbeleid waarin alle provincies een vergelijkbaar tempo aanhouden voor verduurzaming en transitie. De sector is bereid slagen te maken, maar wel met haalbare termijnen. Alleen dan is er perspectief voor de ondernemers en kunnen we onze bijdrage aan de Nederlandse economie blijven leveren. En dan is er ook alle reden om weer trots te zijn, op Brabant en op alle andere provincies!

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer