Stikstof+past+niet+in+een+hokje
Column
© ZLTO

Stikstof past niet in een hokje

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het PAS-advies van de commissie-Remkes nog niet openbaar. Spannend om te zien wat de commissie van onze inbreng en toelichting heeft overgenomen.

Met het omvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft Nederland zich op slot gezet. Maatschappelijke belangen zijn verworden tot politieke eisen, want alles draait om de stembiljetten. Het lijkt een wedloop om welk belang het zwaarste weegt in Nederland. Natuur? Wonen? Verkeer? Industrie? Landbouw? Reizen? Zolang iedereen deze wedstrijd in zijn eentje loopt, zal het nooit een succes worden. Stikstof past niet in een hokje.

Als LTO hebben we onze visie en plannen verwoord in een afgewogen voorstel. Afgestemd met onze achterban en in samenwerking met de werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW. Samen zoeken we een uitweg uit deze impasse.

Wij zijn tegen een generieke en verplichte inkrimping van de veestapel en pleiten voor een integrale gebiedsaanpak. Met maatwerk oplossingen vinden voor een specifieke regio.

Wij zijn tegen een generieke en verplichte inkrimping van de veestapel en pleiten voor een integrale gebiedsaanpak

Wim Bens, vicevoorzitter LTO Nederland

Ik besef heel goed dat ons werk vaak niet zichtbaar is voor u als lid. Maar het past wel bij onze Nederlandse poldercultuur. En de ervaring leert dat je aan de onderhandelingstafel de meeste en beste resultaten boekt.

Maar… door de continue negatieve beeldvorming van de sector lopen de emoties hoog op. De reacties op het PAS zijn daar een onderdeel van. Wij snappen dat boeren en tuinders op 1 oktober hun stem laten horen in Den Haag. Wij ondersteunen dat van harte en vinden dat ze waardering verdienen voor hun bijdrage aan de bv Nederland. Oftewel: #trotsopdeboer.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer