Bankvrije+financiering+in+tuinbouw+groeit
Achtergrond
© Vidiphoto

Bankvrije financiering in tuinbouw groeit

Grootbanken maakten in de afgelopen jaren een terugtrekkende beweging als het gaat om kredietverstrekking in de land- en tuinbouw. Maar de behoefte aan geld om te investeren, is onverminderd groot. Steeds meer ondernemers trekken particulier geld aan en ontdekken crowdfunding als redmiddel om toch te kunnen kopen of uitbreiden.

Via crowdfunding lenen investeerders, in ruil voor rendement, geld uit aan ondernemers. 'Dit noemen wij bankvrij financieren', zegt algemeen directeur Peter-Paul van Dijk van Kapitaal Op Maat. Het verstrekte geld kan particulier zijn of zakelijk.

Het bedrijf zelf heeft zijn roots in tuindersgebied het Westland. Van Dijks vader was er groentekweker 'van de oude stempel' in de vollegrond. 'Sla en tomaten. Toen substraat zijn intrede deed, was het voor hem klaar.'

Bedrijfsportfolio

Jaren later staat zijn zoon bedrijven bij die wel door willen groeien en financiering zoeken. Dat kunnen bedrijven in de land- en tuinbouw zijn. Maar een blik op het bedrijfsportfolio met 332 gefinancierde projecten laat zien dat bijna elke denkbare sector vertegenwoordigd is. Naast veel detailhandel, winkels en dienstverleners prijken er zorgondernemers, wijnmakers, boomkwekers, villaparken en horecabazen in de map.

Doordat er in de tuinbouw veel schaalvergroting is geweest, is het tuinbouwbedrijf veel kapitaalintensiever geworden

Peter-Paul van Dijk, algemeen directeur Kapitaal Op Maat

Van Dijk: 'Crowdfunding als bedrijfsfinanciering is een begrip met veel aanbieders. Het is een vorm van cofinanciering waarbij meerdere investeerders geld steken in een plan voor een bedrijf, product of dienst.'

40 miljoen euro

In Nederland is er voor 40 miljoen euro aan financieringen verstrekt via crowdfunding. Dat is een forse stijging ten opzichte van eerdere jaren. Ook groeit het bedrag per financieringsproject.

Dat crowdfunding zo'n enorme vlucht heeft genomen, is geen toeval, zegt mededirecteur Wilbert Knol. 'Banken staan in veel gevallen niet welwillend meer tegenover investeringen. En de rente op de spaarrekening houdt de inflatie amper nog bij.'

Onlineplatform

Hun bedrijf brengt investeerders en ondernemers bij elkaar via een onlineplatform. Elke ondernemer met een goedgekeurd financieel onderbouwd project kan dit daar aanbieden. Particuliere en zakelijke beleggers kunnen geld steken in dit plan. Om crowdfunding voor een zo groot mogelijke doelgroep aantrekkelijk te maken en te houden, hanteert de intermediair een aantal noodzakelijke spelregels.

Knol: 'Zowel bestaande bedrijven als startende ondernemers zijn welkom. De minimale investeringsaanvraag is 25.000 euro. Het maximale bedrag is 2,5 miljoen euro. Investeerders steken minimaal 100 euro in een project met een maximum voor particulieren van 80.000 euro.' Voor zakelijke investeerders geldt er geen limiet.

Vast rentepercentage

Ondernemers betalen hun investeerders een vast rentepercentage en een stukje aflossing gedurende de looptijd. 'Het gehele investeringsbedrag moet binnen zes tot 120 maanden zijn terugbetaald aan alle investeerders.'

Dat laatste lukt ook, stelt Knol. 'Bijna tachtig projecten zijn volledig uitbetaald aan de investeerders.'

Risico

Er is altijd een risico dat een ondernemer faalt in zijn opzet. In dat geval krijgt deze investering het predicaat 'voorziening' met veelal de reden erachter, zoals een betalingsachterstand.

'Het risico van de verstrekte financiering ligt bij de investeerders en schatten we in met een label. Op deze wijze maken we het proces zo transparant mogelijk. Ondanks dat alle ondernemersplannen worden doorgerekend en vaak worden begeleid door externe experts, kan niet alles slagen. Zo werkt ondernemen.'

Agrarische kansen

Waarom kiezen juist steeds meer boeren en tuinders voor bankvrij financieren? 'Het verstrekken van krediet aan kwekers wordt sterk teruggebracht. Toch liggen er juist in deze moeilijke markt kansen', zegt Van Dijk.

'De waarde van grond en opstallen is de laatste jaren sterk gedaald. Het aankopen van een tuinbouwbedrijf kan tegen een veel lager investeringsbedrag dan vijf à zes jaar geleden. Kostprijzen kunnen flink lager liggen voor een kweker die nu start', zegt de algemeen directeur.

Anticrisiswetgeving

Doordat er in de tuinbouw veel schaalvergroting is geweest, is het tuinbouwbedrijf veel kapitaalintensiever geworden, schetst de algemeen directeur. 'Banken lenen veel minder uit. Door de invoering van de anticrisiswetgeving Basel III zal daar op korte termijn niet veel aan veranderen', denkt hij. 'Scherpe kapitaaleisen leiden tot lage verstrekkingen en hoge rentes.'

Crowdfunding kan dan, soms ten dele, een alternatief zijn. Ook vanuit de consumentenkant bekeken, duiden de marktkenners. 'Wegens recente voedselschandalen en Russische boycots besluiten consumenten steeds vaker om te investeren in initiatieven van lokale kwekers.'

Verpandingen

Zekerheden worden veelal geboden door verpandingen van de grond of de opstallen. 'En zorg dat een project potentiële participanten aanspreekt en binding creëert.' Dit stimuleren alle verstrekkers in de markt door elk project zo persoonlijk mogelijk aan te prijzen. De perspectieven van crowdfunding in de agrarische sector zijn overigens het grootst bij afzet op nichemarkten, zo blijkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer