Fruitbomenkweker+werkt+tussen+consumenten
Nieuws
© KASTERMANS STUDIO/DANIELLE VAN C

Fruitbomenkweker werkt tussen consumenten

Fruitbomenkweker Johan Smits van Stadsbomerij Almere is dit voorjaar begonnen met het planten van bomen in het Oosterwold tussen Almere en Zeewolde.

Dit doet hij op vier percelen waar over enkele jaren woningen verrijzen. In het gebied Oosterwold is ruimte voor 15.000 woningen, insteek is dat het gebied zijn groene en agrarische karakter behoudt en verder ontwikkelt. 'Een van de voorwaarden is dat bij de woningen stadslandbouw als een moestuin komt. Over vier jaar laat ik enkele bomen staan; zo hebben de bewoners in spe er geen omkijken naar. De rest verkoop ik.'

Smits heeft 6.200 bomen geplant en gaat ervan uit dat hij jaarlijks 1.500 bomen kan verkopen. 'Het mooie is dat ik hier tussen de consumenten zit. Dat is anders dan wanneer je een bedrijf in het buitengebied hebt.'

Crowdfunding

Smits, die samenwerkt met enkele biologische boomkwekers, startte onlangs een crowdfundingsactie om de komende drie jaar nog 12.000 bomen te kunnen aanplanten. In ruil daarvoor krijgt de consument over drie jaar een fruitbomenpakket. 'Ik wil niet afhankelijk zijn van een bank', verklaart hij. Inmiddels heeft hij ruim 7.000 euro van de benodigde 11.000 euro opgehaald.

In tegenstelling tot veel reguliere boomkwekers plant hij de bomen door elkaar heen. 'Dat voorkomt ziektes en plagen, maar is veel meer werk. Tijdens het aanplanten, maar straks ook tijdens de verkoop moet ik goed opletten welke boom het is.'

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer