Schouten kijkt naar juridische kant beweiden en bemesten

Landbouwminister Carola Schouten kijkt naar de juridische kant van beweiden en bemesten. Maar ook naar het veiligstellen van de 3.200 PAS-meldingen. Dat is de uitkomst van het overleg dat ze vrijdag samen met premier Mark Rutte, het Landbouw Collectief en de provincies had.

Trienke Elshof was namens LTO Nederland bij het overleg. Daar kaartte zij aan dat natuurorganisatie Mobilisation for the environment (MOB) naar de rechter wil om vergunningloos weiden en bemesten te verbieden. MOB vocht eerder al Programma Aanpak Stikstof (PAS) aan.


'We zien nu in dat er toch rechtszaken komen en hebben hier laten herbevestigen dat Schouten daar haar verantwoordelijkheid neemt', zegt Elshof. 'En dat het straks niet op het boerenerf landt. Dat heeft de minister bevestigd en dat is voor ons heel belangrijk.' Hoe de bewindsvrouw dit oplost, is nog niet concreet bekendgemaakt.

Spoedwet

Het Landbouw Collectief sprak in het ministerie van LNV lang met de premier en de landbouwminister over mest, voer en weidegangmaatregelen. 'Hoe krijgen we de garantie dat er in de Spoedwet aanpak stikstof niet nog iets bovenop komt? Daar hebben we indringend over gesproken. Die handreiking wil het kabinet ons geven', verzekert Elshof.


Ingewijden melden dat het bedrag voor de uitkoopregeling voor de varkenshouderij wordt verhoogd. Het collectief vindt dat niet per definitie een goede zaak, zegt voorzitter Aalt Dijkhuizen. 'Wij staan ervoor dat de sector verder kan. Uitkopen is niet onze eerste maatregel. Het gaat erom dat de mensen die blijven verder kunnen. We hebben een heel goed plan dat veel stikstofreductie oplevert, zonder uitkoop. Wat voor ons van belang is, is dat de sector door kan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer