PAS%2Dmelding+drieduizend+bedrijven+gelegaliseerd
Nieuws
© DIRK HOL

PAS-melding drieduizend bedrijven gelegaliseerd

Het kabinet gaat de 'PAS-melders' legaliseren. Het gaat om activiteiten die voor de stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS) in aanmerking kwamen voor een vrijstelling van de Natura 2000-vergunningplicht. Het betreft in totaal zo'n drieduizend bedrijven.

Dat is dinsdagmorgen door landbouwminister Carola Schouten aangekondigd in een Kamerbrief. De legalisering heeft betrekking op gerealiseerde activiteiten, waarvan de uitstoot onder de toenmalige grenswaarde van maximaal 1 mol/hectare per jaar bleef. Ondernemers konden destijds geen vergunningaanvraag doen, een melding volstond. Na de RvS-uitspraak was die werkwijze niet langer toegestaan.

LTO Nederland bepleitte afgelopen september bij commissie-Remkes dat de overheid een morele verplichting heeft om een oplossing te bieden voor de vervallen meldingen. Het kabinet heeft dat nu na verschillende gesprekken toegezegd. Er komt met de aangekondigde legalisatie duidelijkheid voor zo'n 3.200 boeren die zich in deze onzekere situatie bevonden.

Natura 2000-gebieden

Het kabinet laat verder weten van start te zijn gegaan met de kritische analyse van Natura 2000-gebieden. Het gaat hierbij om het nalopen van alle aanwijzingsbesluiten en wijzigingsbesluiten op doelen die niet direct voortvloeien uit de Vogel- en Habitatrichtlijn. Maar ook om het bekijken van alle Natura 2000-gebieden op de haalbaarheid van hun doelen en het in kaart brengen wat de mogelijkheden voor samenvoegen of herindelen van gebieden zijn.

Dat sluit aan bij de zorg dat Natura 2000-gebieden op dit moment als hagelslag over het land zijn verspreid. 'Nederland heeft zichzelf gegijzeld', zoals LTO Nederland-voorzitter Marc Calon het deze zomer verwoordde.

Landbouw Collectief

Er vond maandag een constructief gesprek plaats in het Catshuis tussen minister-president Mark Rutte, minister Schouten en het Landbouw Collectief. Daar kwamen ook bovenstaande punten aan de orde. Over een aantal andere onderwerpen wordt nog overlegd.

• Klik voor complete Kamerbrief op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer