Landbouw+Collectief%3A+%27Geringe+vooruitgang+geboekt%27
Nieuws
© Dirk Hol

Landbouw Collectief: 'Geringe vooruitgang geboekt'

Het Landbouw Collectief, met onder meer LTO Nederland, POV en Farmers Defence Force, vindt dat geringe vooruitgang is geboekt op het stikstofdossier. Dat is de conclusie die de dertien landbouworganisaties na onderling overleg verbinden aan het onderhoud dat zij eerder vandaag hebben gevoerd met landbouwminister Carola Schouten en premier Mark Rutte.

Tijdens het overleg is een aantal eerder benoemde punten nogmaals uitgebreid besproken. Het Landbouw Collectief vindt dat hier beweging in zit. Over enkele harde punten is nog geen overeenstemming bereikt. Er zijn werkafspraken gemaakt om een stap verder te kunnen komen.


Bij Schouten is erop aangedrongen verantwoordelijkheid te nemen om een oplossing te vinden voor de vergunningenproblematiek, inclusief beweiden en bemesten. Boeren die een melding hebben gedaan of van wie de vergunning is vernietigd, zitten in grote onzekerheid. De minister heeft toegezegd dat zij, samen met de provincies, de verantwoordelijkheid neemt voor de afhandeling en daarbij de boeren niet in de kou laat staan.

Maatregelen

In het plan van het Landbouw Collectief is aangegeven dat de landbouwsector maatregelen kan nemen op het gebied van mestaanwending, voer en weidegang. In ruil daarvoor wil het Landbouw Collectief de toezegging dat de spoedwet niet wordt ingezet als een dwingend instrument. Schouten werkt aan een oplossing die wederzijds vertrouwen moet geven.

De agrarische sector wil de wijze van extern salderen verder uitwerken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft toegezegd daarmee samen met de sector aan de slag te gaan. Voor de varkenshouderij zijn nog geen definitieve afspraken over de vrijkomende ammoniak gemaakt. Verder is onduidelijk hoe extra toegekende middelen worden ingezet.

Vervolg op Catshuisgesprek

Het gesprek was een vervolg op het ontbijt in het Catshuis in Den Haag op 16 december. De afspraken die toen zijn gemaakt, vormden de basis voor dit vervolggesprek. Naast een afvaardiging van het Landbouw Collectief zat een afvaardiging van de provincies aan tafel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer