Provincie Drenthe in beroep tegen vergunning beweiden en bemesten

Provincie Drenthe is het niet eens met een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland dat agrariërs voor het beweiden een bemesten van land in de buurt van natuurgebieden een vergunning nodig hebben. Drenthe zegt daarin te worden gesteund door het ministerie van LNV en de overige elf provincies.

Provincie+Drenthe+in+beroep+tegen+vergunning+beweiden+en+bemesten
© Fotografie Twan Wiermans

Provincie Drenthe tekent beroep aan tegen de uitspraak. Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu hadden de provincie eerder verzocht om handhavend op te treden tegen een aantal agrarische bedrijven. De MOB vindt dat er een vergunning had moeten worden verleend.

Commissie Remkes

Volgens provincie Drenthe houdt de rechter onvoldoende rekening met het advies van de Commissie Remkes van 19 december over een mogelijke vergunningplicht voor beweiden en bemesten. De Commissie Remkes adviseerde dat koeien zonder vergunning in de wei mogen staan en voor bemesten op hoofdlijnen geen vergunning nodig is. Dit is ook de inzet van het kabinet.

Koe in de wei

De uitspraak van de rechtbank staat lijnrecht op dit advies, stelt provincie Drenthe vast. Gedeputeerde Henk Jumelet: 'De Rechtbank heeft de zaak niet inhoudelijk beoordeeld, maar heeft verwezen naar de Raad van State-uitspraak over de Programmatische aanpak Stikstof (PAS). Wij vinden dat het advies van de commissie Remkes had moeten worden betrokken bij de uitspraak. Daarnaast vind ik dat een koe gewoon in de wei moet kunnen lopen en dat het onwerkbaar is voor onze boeren om nu voor elke koe die buiten loopt een vergunning te moeten aanvragen.'

Totale gekte

Voor regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord is de uitspraak van de rechtbank in Noord-Nederland het zoveelste bewijs van de totale gekte in regelgeving. 'Het zou toch helemaal van de gekke zijn als een dergelijke vergunningplicht gangbare praktijk zou worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer