Veel vraagtekens bij Gelders stikstofplan

Het eerste pakket stikstofmaatregelen dat provincie Gelderland eind december presenteerde, is een stap in de goede richting. Aan het plan schort echter nog wel het nodige. Zo vinden partijen het plan te veelomvattend of juist niet ver genoeg gaan.

Veel+vraagtekens+bij+Gelders+stikstofplan
© Nieuwe Oogst

Dat is de conclusie van een debat dat woensdag op initiatief van diverse partijen werd gevoerd tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat het plan duidelijker moet. 'Inwoners en ondernemers weten op basis hiervan niet wat er van ze wordt verwacht', zegt CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart. 'Het voelt misschien alsof we veel tijd hebben, maar dat is niet zo.' Ook plaatst haar partij vraagtekens bij de financiering, waarvan volgens het CDA onduidelijk is hoe die tot stand moet komen.

Carla Claassen (SP) vindt het Gelderse plan te oppervlakkig, met weinig concrete maatregelen. De partij pleit voor inzet op kleinschalige boerenbedrijven. 'Dat zou een oplossing kunnen zijn. Het zou goed zijn om boeren middels een stimulatiefonds te stimuleren om kleinschaliger te boeren en samen te werken in kleine coöperaties.'

Stevige onderlegger

D66 zegt een degelijke analyse te missen over waar de uitstoot precies vandaan komt. 'We moeten een stevige onderlegger hebben voordat we keuzes maken', zegt Antoon Kanis. 'De vraag is of we met het nemen van deze maatregelen in de juiste volgorde bezig zijn met het proces.'

Dirk Vreugdenhil van ChristenUnie deelt die zorg. 'Het is een dilemma. Je wil gedegen te werk gaan, maar het moet ook snel. In dat spanningsveld zitten we en dat zie je terug in de maatregelen.'

Veranderende wereld

GroenLinks vindt niet dat de provincie hoeft te wachten op bijvoorbeeld de uitkomst van allerlei onderzoeken. 'De wereld verandert continu en we weten nooit genoeg', aldus Charlotte de Roo. 'Wij zien de stikstofcrisis als kans om de landbouwsector te vergroenen. We hebben nu de mogelijkheid om meerdere opgaven tegelijkertijd op te pakken.'

Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren noemt de maatregelen die er nu liggen 'volstrekt onvoldoende'. Er zijn volgens hem nieuwe juridische problemen te verwachten als dit doorgaat. 'Ik weet dat milieuorganisaties nu al handhavingsverzoeken voorbereiden. De echte oplossing is minder intensieve veehouderij en dat staat onvoldoende in deze notitie.'

Onzekerheid over materie

Gedeputeerde Peter Drenth zegt in de vragen en opmerkingen veel te herkennen van de discussie die ook elders woedt. 'Enerzijds is er een enorme drive om verder te kunnen, anderzijds veel onzekerheid over de materie. We moeten veel beter weten hoe het precies zit, maar we willen ook huizen bouwen en verduurzaming ruimte geven.'

Met deze kortetermijnmaatregelen wordt een stap in het verlagen van de emissie gezet, geeft de gedeputeerde aan. 'Is het voldoende om alles te herstellen zoals men dat voor ogen heeft? Daar heb ik sterk mijn twijfels bij. Belangrijk is dat we van achteruitgang komen naar een route van verbetering. En daar helpen deze maatregelen absoluut aan mee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer