Natuurvleescoöperatie wil kalf in regio beter verwaarden

Het eerste vlees geproduceerd door leden van Natuurvleescoöperatie Westerkwartier, ligt in de slagerij van Nanning van Wijk in Niekerk. Een mijlpaal, vinden melkveehouders Kris Posthumus uit Zuidhorn en Alex Datema uit Briltil. 'Van een idee dat ruim twee jaar ontstond, leveren we nu iets tastbaars af.'

Natuurvleesco%C3%B6peratie+wil+kalf+in+regio+beter+verwaarden
© Johan Vergonet

Tot nu toe werden negen Holstein-Belgische blauwen-kruislingen van rond de twee jaar geslacht. De dieren wogen meer dan 350 kilo geslacht gewicht.

'Daar ben ik content mee, zeker omdat ze geen krachtvoer hebben gehad. De dieren hebben in het land gelopen dat wij van een regionale natuurorganisatie pachten. Daarna kregen ze herfstkuil. Ze groeiden als kool', stelt Datema.

Financiële meerwaarde

Het tweetal wil kalveren in de regio beter verwaarden en ziet een financiële meerwaarde in de afzet van regionaal geproduceerd vlees, zeker wanneer veehouders stalruimte en ruwvoer over hebben. Het gaat om 25 cent extra per kilo geslacht gewicht ten opzichte van een dier dat naar een reguliere slachterij gaat. Maar ook willen ze een verhaal vertellen aan de consument.

De dieren hebben in het land gelopen dat wij van een regionale natuurorganisatie pachten

Alex Datema, melkveehouder in Briltil

'We waren misschien een beetje gek, toen we twee jaar geleden begonnen met het houden van de kruislingen. De fosfaatrechten waren nog niet ingevoerd en het was nog niet zeker of vleesvee buiten het fosfaatrechtenstelsel kon blijven', stelt Posthumus.

Verdubbelen

De coöperatie telt nu vijftien leden. 'Komend jaar willen we veertig slachtrijpe ossen hebben. Het jaar erop hopen we dat aantal te verdubbelen. De vraag is nu of de consument het vlees waardeert en er ook iets meer voor over heeft. Aan dat marktperspectief besteden we dit jaar meer aandacht', zegt Datema.

Het toekomstperspectief? Dat meerdere boeren aanhaken en Staatsbosbeheer pachtgrond beschikbaar stelt voor het weiden van de runderen.

Onderscheiden

De eerste gesprekken zijn gevoerd met zorg- en welzijnsorganisatie De Zijlen, of mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt bijvoorbeeld kunnen helpen bij het tellen van de dieren of het zetten van draden. 'We willen graag de verbinding met de maatschappij leggen en ons zoveel mogelijk onderscheiden', zeggen de melkveehouders.

De schaalsprong maken is spannend, erkennen de ondernemers. 'Het risico is nu vrij laag, maar als we straks een stal hebben voor het vee en iemand die de dieren verzorgt, dan komen er andere dimensies bij kijken', stelt Datema.

Kroon Vlees

Kroon Vlees zet het vlees af naar slagerijen en horecagroothandel Hanos. 'Het is mooi jong vlees van vee dat speciaal voor dit doel is gefokt', vindt directeur Henk Luinge van Kroon Vlees.

Luinge ziet nog wel hobbels op de weg. 'Schaalvergroting kan nog best lastig worden. Niet alleen is er veel onzekerheid over plannen van de overheid, ook is het nog onduidelijk of er voldoende grond beschikbaar komt van Staatsbosbeheer.'

Nieuwe klanten

Slager Nanning van Dijk merkt dat steeds meer onbekende klanten voor een stukje rundvlees naar zijn slagerij komen. 'Het mag nog wel sneller, maar het begin is er.'

De slager heeft de prijzen nog niet verhoogd. 'Aanpassing van de prijzen kost ook weer tijd. We zitten niet in de Randstad, waar de verkoop van dit luxe vlees wat makkelijker gaat.'

Saamhorigheidsgevoel

Van Dijk stapte ook in het initiatief omdat hij de manier waarop de kalveren worden verwaard, een mooie manier vindt. 'Het is een mooi regionaal product dat het saamhorigheidsgevoel tussen de regionale partijen versterkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer