Geen fokverbod keizersnede

Een fok- en of houdverbod voor Verbeterd roodbont en Belgisch witblauw is geen optie, als het de stamboeken achter deze rassen niet lukt om het doel van 50 tot 60 procent natuurlijke geboorten in 2035 te halen.

Geen+fokverbod+keizersnede
© Erik Colenbrander

Dat stelt minister Carola Schouten van LNV deze week in haar voortgangsbrief Dierenwelzijn landbouwhuisdieren. Een fok- en houdverbod is in strijd met de Europese richtlijn die bepaalt dat lidstaten erop moeten toezien dat het voortplanten van raszuivere fokrunderen niet wordt belemmerd. Belgisch witblauw en Verbeterd roodbont vallen onder deze richtlijn.

Schouten benadrukt in de brief verder dat uit een eerste evaluatie van het project Bewust Natuurlijk Luxe, mede ondersteund door LTO, de bereikte genetische vooruitgang het hoogst haalbare is. Wel is drie jaar een korte periode.

Meer draagvlak

De landbouwminister merkt ook dat er steeds meer draagvlak is onder vleesveehouders voor natuurlijke geboorten. Wel blijkt uit de evaluatie dat de doelstelling voor 2035 bij de huidige voortzetting van het fokprogramma lastig wordt. Dit vraagt extra inzet van ondernemers. Ook kan winst worden behaald op de fokwaardebepaling bij jonge stieren en een kortere generatie-interval.

Schouten vindt de vooruitgang dusdanig, dat ze het project financieel blijft ondersteunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer