Kwart+verkocht+CRV%2Dsperma+Witblauw
Nieuws
© nieuwe oogst

Kwart verkocht CRV-sperma Witblauw

Het Belgisch Witblauwe ras is populair, ook op melkveehouderijbedrijven. Bij veeverbeteringscoöperatie CRV nam de verkoop van Belgisch Witblauw explosief toe.

Op dit moment worden ook veel kruislingkalveren geboren. Dat leidt tot een fors aanbod van nuchtere kalveren.

In 2015 nam het aantal inseminaties met Belgisch Witblauw-sperma met 35 procent toe ten opzichte van 2014. In dat jaar nam dit aantal met hetzelfde percentage toe ten opzichte van 2013.

Veel van deze stieren worden ingezet op het 'ondereind' van de veestapel. De kruislingkalveren zijn gewild door de vleeskalverhouderij en worden als nuka verkocht.

Minder jongvee

Volgens een woordvoerder van CRV dankt het ras mede zijn populariteit aan de focus op het houden van minder jongvee. Het opfokken van jongvee kost niet alleen geld, ook produceren kalveren en pinken mest.

Ze tellen mee in het kader van de fosfaatproductierechten, die binnenkort worden ingevoerd.

Nuchtere kalveren

Veel melkveehouders hebben in plaats van jongvee voor dezelfde productierechten liever melkkoeien, omdat die met hun melkgift bijdragen aan het inkomen. Mede hierdoor is er op dit moment een enorm aanbod aan nuchtere kalveren.

De CRV-woordvoerder wijst er wel op dat, als geen gesekst sperma wordt gebruikt, maximaal 30 procent Belgisch Witblauw sperma kan worden ingezet. Anders komt het bedrijf op termijn in de problemen, omdat het onvoldoende vaarskalveren heeft opgefokt voor de vervanging van de melkveestapel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer