Belgisch+Witblauw+sperma+hip
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgisch Witblauw sperma hip

Als gevolg van de fosfaatregelgeving kiezen meer melkveehouders voor de inzet van sperma van het Belgisch Witblauw ras. Gesekst sperma neemt vooralsnog niet toe.

Zo min mogelijk jongvee aanhouden is een veelgebruikte strategie die ertoe leidt dat een melkveehouder binnen de fosfaatnorm zoveel mogelijk melk en inkomen kan genereren. Een extra aanvulling is daarbij mogelijk met de verkoop van Belgisch Witblauwe kalveren.

Woordvoerder Bertil Muller van CRV signaleert een toename in de verkoop van Belgisch Witblauw sperma. Ook directeur en fokcoördinator Gerard Scheepens van KI Samen ziet dit. 'De verkoop krijgt nu een extra boost', merkt hij.
Muller: 'Efficiëntie is al langer een hot item. Dat maakt nu een extra efficiencyslag met de dienst Fokken op Maat. Daarbij wordt aan de hand van een haar van een dier het DNA-profiel bepaald. Dan kan een ondernemer de genetisch betere dieren selecteren om de volgende generatie voort te brengen.'

Duizendste deelnemer

Wekelijks melden honderd tot tweehonderd melkveehouders zich voor deze dienst aan. Eerdaags dient de duizendste deelnemer zich aan.

'Vooral in combinatie met een stieradviesprogramma is een mooie paring mogelijk voor de volgende generatie', schat Muller in. Hij denkt dat inmiddels de helft van alle melkveehouders meedoet met een van de stieradviesprogramma's.

Kruislingkalf

'Dieren die genetisch gezien minder interessant zijn om de volgende generatie voort te brengen, worden met sperma van het Belgisch Witblauw ras geïnsemineerd, waardoor een kalf als kruislingkalf meer opbrengt dan een Holstein-kalf', vertelt de CRV-woordvoerder.

'Mogelijk worden pinken met een hoge verwachting geïnsemineerd met gesekst sperma en oudere koeien met Belgisch Witblauwen, want die kalven gemakkelijk.'

Economische afwegingen

Scheepens ziet dat anders: 'Een pink heeft wellicht hoge verwachtingen, maar moet dat nog inlossen. Oudere koeien lopen er nog omdat ze zich hebben bewezen als probleemloze koeien. Dat is juist wat ondernemers willen. Ze hebben steeds meer economische afwegingen. Zekerheden hebben dan een meerwaarde ten opzichte van verwachtingen.'

Opvallend genoeg neemt het aandeel gesekst sperma nu nog niet toe. Dat blijft beperkt tot 5 procent van het totaal, weet Muller. Maar hij verwacht wel een toename. 'Op basis van genomics kan gemakkelijk de best passende stier bij bijvoorbeeld een pink worden gezocht. Gesekst sperma zorgt daarbij dan ook dat je uit deze kruising een hoogwaardig vaarskalf krijgt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer