Animo voor natuurlijk afkalven groeit

Zo'n 15 procent van de fokkers van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont heeft inmiddels een stap gezet naar een houderij met meer natuurlijke geboortes. De belangstelling groeit, maar er zijn nog veel vragen.

Animo+voor+natuurlijk+afkalven+groeit
© Bert van Abeelen

'Het realiseren van een meer natuurlijk afkalvende veestapel zal de meeste fokkers zo'n dertig jaar kosten', zegt Saskia Scheer, projectleider van Projecten LTO Noord voor het project 'Bewust Natuurlijk Luxe'. 'Het is dus een kwestie van een lange adem. Maar we zien gelukkig dat de animo voor het meten van de bekkens stijgt, waardoor het aantal fokwaardes hiervoor groeit.'

De groeiende belangstelling blijkt ook uit de aanmeldingen voor de kennisdag vandaag, zaterdag, in Wageningen. 'Daar komen veel nieuwe fokkers', vertelt Scheer.

Motie

Het is noodzakelijk dat de 1.300 fokkers van raszuiver Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont iets doen om het aantal keizersneden te verminderen. 'In 2014 is een motie aangenomen die staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dwingt om routinematige keizersneden uit te bannen. De sector is nu aan zet om hier actie op te ondernemen. Doen we niets, dan hangt ons een houderijverbod boven het hoofd.'

Ondanks dat 15 procent van de fokkers een eerste stap heeft gezet in een fokkerij naar meer natuurlijke geboortes, hebben veel boeren nog veel vragen.

Eng

'Als je weinig ervaring hebt met natuurlijke geboorte, is dat eng ten opzichte van de vertrouwde keizersnede. Veel veehouders denken ten onrechte dat ze per direct alle koeien natuurlijk moeten laten afkalven', constateert Bert van Abeelen, praktijkcoördinator voor 'Bewust Natuurlijk Luxe'. Dikbilfokkers kunnen volgens hem rustig beginnen door de bekkens van hun koeien te laten opmeten. 'Dat is een goede stap in de richting.'

De database bevat nu bekkenmaten van ruim 5.000 dikbilkoeien, waarvan bijna 2.000 zuivere Belgisch Witblauwe koeien en bijna 1.500 zuivere Verbeterd Roodbont-dieren. Dit wordt gebruikt voor het berekenen van de fokwaardes voor stieren voor binnenbekkenhoogte en binnenbekkenbreedte.

Onderscheid

'Dikbilfokkers kunnen met deze stierenlijsten zelf een onderscheid maken tussen stieren met een positieve of een negatieve fokwaarde bekkenmaat. Er komen al bloedlijnen bovendrijven die hier goed op scoren. Bij Verbeterd Roodbont zijn dat bijvoorbeeld de stieren die afstammen van Burg's Billy', vertelt Van Abeelen.

Het aantal fokwaardes op de stierenlijsten en de betrouwbaarheid ervan moeten nog verder omhoog. 'Daarom moedigen we veehouders aan om meer koeien te laten opmeten.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer