Vleesveehouders oefenen geboorte kalf

Hoe is een koe op te voelen, hoe kettinkjes aan te leggen en hoe te zorgen voor het goed afkalven. Vorige week zaterdag leerden houders van Belgische Witblauwe en Verbeterd Roodbonte runderen de fijne kneepjes rond de natuurlijke geboorte van het kalf.

Vleesveehouders+oefenen+geboorte+kalf
© Ulco Wesselink Fotografie

Onder begeleiding van vier deskundige dierenartsen werd in de practicumzalen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht uitleg gegeven en gedemonstreerd hoe te handelen. De veehouders konden zelf oefenen. Ook het verlosapparaat werd gebruikt bij de oefeningen.

Alle deelnemers waren lovend over de dag: 'Een geweldig college en meteen 's middags kunnen oefenen, dat is uniek. En zelfs de kleinste details kon je vragen.'

Herkennen

De drukbezochte praktijkdag was georganiseerd door Projecten LTO Noord in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde en de KNMvD. 's Ochtends gaf Herman Jonker van de faculteit een college. Hij behandelde alle fases van een afkalving, zoals het herkennen van het op gang komen van de geboorte, maar ook het bepalen of een vaginale verlossing verantwoord is en tot slot het verlossen zelf.

De praktijkdag was onderdeel van Bewust Natuurlijk Luxe, een project van LTO en de stamboeken Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw. Het doel daarbij is om kennis te ontsluiten, waarmee veehouders van deze luxe vleesveerassen tot meer natuurlijke geboortes kunnen komen. Jaarlijks worden bekkenmaten van meer dan 1.000 koeien gemeten. Dit levert fokwaarden voor bekkenhoogte en bekkenbreedte op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer