Berengeur nu volautomatisch te detecteren

Berengeur aan de slachtlijn niet langer opsnuiven, maar geautomatiseerd detecteren. Het Deense Research Meat Institute DTI ontwikkelde een automatisch systeem dat de afwijking vaststelt op basis metingen van skatol en androstenon.

Berengeur+nu+volautomatisch+te+detecteren
© Twan Wiermans

Tijdens het slachtproces trekt het apparaat een monster uit het karkas en binnen luttele seconden is dat geanalyseerd. De kosten van zo'n monster zijn 1 euro per stuk. Gé Backus, van de Nederlandse werkgroep stoppen met castreren, noemt het een robuust systeem dat geschikt is voor moderne slachterijen en de bandsnelheden die daarbij horen.

Nadeel van het systeem is volgens Backus dat het aantal valspositieven iets hoger ligt dan bij de menselijke neus. Die registreert een complex aan geuren en dat hele spectrum leidt tot de conclusie berengeur of niet. 'Dit apparaat meet alleen skatol en androstenon, twee stoffen die in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor berengeur', verklaart Backus.

Terugkoppeling

Belangrijk pluspunt van een geautomatiseerd systeem noemt Backus de mogelijkheid tot terugkoppeling. 'We kennen nu nog de berenkorting, maar een korting op berengeur is effectiever. Daarmee help je het probleem sneller de wereld uit.'

Backus verwacht dat het systeem, dat in Denemarken in een berenslachterij wordt geïmplementeerd, de komende jaren wordt geoptimaliseerd. Algoritmes zullen helpen om de efficiëntie van het apparaat te verhogen en de kostprijs per meting te verlagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer